Υλικά
Για τη ζύμηΥλικά
1 1/4 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
½ κ.γ ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο
2-4 κ.γ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
½ φλ. ζάχαρη
2 αβγά
4 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. αλεύρι για κάθε χρήση
1 δόση βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
500 ώριμα φρέσκα σύκα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και δουλεύουμε για 20 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε και το παγωμένο νερό και ξαναδουλεύουμε άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στις 2 ώρες.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και δουλεύουμε για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το 1 αβγό, το βούτυρο, το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες. Τα ραντίζουμε με το λεμόνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 1 εκ.σε ένα κυκλικό φύλλο διαμέτρου 35 εκ.
Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο, αφήνοντας τριγύρω ένα περιθώριο 5 εκ., διπλώνουμε το φύλλο επάνω στη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά (θα καλυφθεί μόνο η περίμετρος ενώ στο κέντρο η κρέμα θα μείνει ακάλυπτη). Χτυπάμε το άλλο αβγό και αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου.
Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε επάνω τη σφολιάτα.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και καλύπτουμε με τα σύκα.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Α.Τ.