Υλικά
110 γρ. καστανή ζάχαρη Υλικά
200 γρ. μαλακή μαργαρίνη
440 γρ. ανανάς φέτες σε σιρόπι
220 γρ. άσπρη ζάχαρη
3 αβγά
2/3 φλ. γάλα φρέσκο
1 ¾ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι
2 δόσεις βανιλίνη
220 γρ. αφυδατωμένη άγλυκη καρύδα
Ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ.
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε καλά τον ανανά από το σιρόπι.
Βάζουμε την καστανή ζάχαρη και 50 γρ.
από τη μαργαρίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι επάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 5 –6 λεπτά ή μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και να ενωθεί με τη ζάχαρη δημιουργώντας ένα είδος καραμέλας με χρυσοκάστανο χρώμα.
Στρώνουμε τη βάση του ταψιού με λαδόκολλα και την περιχύνουμε με το μείγμα βούτυρο –ζάχαρη.
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του ανανά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη βανιλίνη και το αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους to 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη λευκή ζάχαρη και την υπόλοιπη μαργαρίνη μέχρι να φουσκώσουν κάπως.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα –ένα και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό.
Ρίχνουμε το αλεύρι και την καρύδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στο ταψάκι.
Ψήνουμε για 55 –60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει γύρω στα 15 λεπτά.
Περνάμε τριγύρω τη λάμα ενός μαχαιριού για να ξεκολλήσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα αποκαλύπτοντας την επιφάνεια με τις καραμελωμένες φέτες του ανανά.
Α.Τ.