Υλικά
225 γρ. άσπρη ζάχαρηΥλικά
80ml νερό
400ml γάλα καρύδας
375ml φρέσκο γάλα
6 αβγά ελαφρά χτυπημένα
100g καστανή ζάχαρη
1 δόση βανιλίνη
Άγλυκη τριμμένη καρύδα και ξύσμα λεμονιού για το γαρνίρισμα (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την καραμέλα: ζεσταίνουμε την ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 –3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε επίπεδο βρασμού και ανακατεύουμε για 3 –4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Μοιράζουμε την καραμέλα σε πυρίμαχα φορμάκια (160 ml περιεκτικότητα) και τα αφήνουμε γύρω στα 10 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η καραμέλα. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη το γάλα καρύδας, το φρέσκο γάλα, τα χτυπημένα αβγά, την καστανή ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Τα σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι και ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα μέσα στα φορμάκια, επάνω στην καραμέλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
Βάζουμε τα φορμάκια μέσα σε ένα ταψί με βάθος τουλάχιστον 5 πόντους και ρίχνουμε νερό στο ταψί να φθάνει μέχρι τη μέση τους.
ψήνουμε για 35 –40 λεπτά ή μέχρι να πήξει η κρέμα.
Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει η κρέμα.
Τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 6 ώρες πριν τα καταναλώσουμε.
Για να σερβίρουμε την κρέμα, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την κρέμα και ξεφορμάρουμε σε πιάτο.
Πασπαλίζουμε με καρύδα και ξύσμα λεμονιού.
Α.Τ.