Follow us

Μουστοκούλουρα με σταφίδες και μπαχάρι (του Ανδρέα Λαγού)

Μουστοκούλουρα με σταφίδες και μπαχάρι (του Ανδρέα Λαγού)

Υλικά

Υλικά για 35-40 κομμάτια

200 γρ. πετιμέζι

200 γρ. ελαιόλαδο

250 γρ. χυμό πορτοκαλιού

100 γρ. ζάχαρη καστανή

3 κουτ. σούπας κονιάκ

11/2 κουτ. γλυκού σόδα

2 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

150 γρ. σταφίδες μαύρες

500 - 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Βάζω σε μεγάλη λεκάνη το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού (κρατάω λίγο στην άκρη) και τη ζάχαρη, και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη μέσα στον λίγο χυμό πορτοκαλιού που κράτησα, την κανέλα, το μπαχάρι, τις σταφίδες, και ανακατεύω καλά τα υλικά.Ρίχνω αργά - αργά το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει λίγο στα χέρια.Αφήνω τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Κόβω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγω σε κορδόνια και τα τυλίγω σε σαλιγκάρι ή άλλο σχήμα. Τοποθετώ τα κουλούρια μέσα σε ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζω πάνω τους λίγη καστανή ζάχαρη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20 λεπτά (περίπου), μέχρι να φουσκώσουν και να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα.Αφήνω τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν καλά και μετά τα φυλάω σε τσίγκινο κουτί, για να διατηρηθούν.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Λαγού: Οι γεύσεις "που μεγαλώσαμε", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Επίσης...

Γλυκά Κεράσµατα Καρότου και Καρύδας

Η συνταγή για γλυκά κεράσµατα καρότου και καρύδας.

Νηστίσιµα Ζαχαροκουλουράκια στο Τηγάνι

Η συνταγή για νηστίσιµα ζαχαροκουλουράκια στο τηγάνι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ροξάκια

Πώς θα φτιάξεις ροξάκια.

Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Η συνταγή για ροξάκια Θεσσαλονίκης.

Το Μπισκότο των 3 Υλικών

Το μπισκότο που φτιάχνεις ανά πάσα στιγμή, με σίγουρη επιτυχία και με γεύση που αγαπούν τα παιδιά, τα οποία συνήθως αντιπαθούν τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.

Μπισκοτάκια με Τζίντζερ

Η συνταγή για φανταστικά μπισκοτάκια με τζίντζερ.

Μπισκότα με Σοκολάτα Γάλακτος και Καρύδια

Μπισκότα προτιμώ με γλυκιά, βελούδινη γεύση της σοκολάτας γάλακτος.

Μπισκότα με Σταφίδες και Στραγάλια

Ο συνδυασμός σταφίδα-στραγάλι είναι αγαπημένος στους ξηρούς καρπούς.

Μπισκότα με 3 Σοκολάτες

Αν αγαπάς τη σοκολάτα, δεν έχω να σου προτείνω κάτι πιο σοκολατένιο.

Μπισκότα με Λεμόνι, Φιστίκι και Ινδική Καρύδα

Ένας από τους συνδυασμούς που θα λατρέψεις.

Μπισκότα Αμυγδάλου με Λευκό Γλάσο

Απλά και καταπληκτικά, χάρη στο πιο απλό γλάσο του κόσμου, που όμως δίνει ομορφιά αλλά και την πιο λαχταριστή γεύση.

Μπισκότα με Πετιμέζι και Μαύρες Σταφίδες

Με γεύση και άρωμα από παράδοση, η μπισκοτένια άποψη για το υγιεινό, γεμάτο θρεπτική αξία μουστοκούλουρο της γιαγιάς, που μοσχοβολά κανέλα και γαρίφαλο.