Υλικά
Για τα cupcakes (περίπου 12)Υλικά:
1 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ μαγειρική σόδα
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
½ κ.γ αλάτι
4 κ.σ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα λευκή ζάχαρη
1 αβγό
½ κ.γ απόσταγμα βανίλιας
2 κούπες τριμμένο μήλο
Για τη διακόσμηση
? κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κούπα ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
½ κ.σ. απόσταγμα βανίλιας
μία πρέζα αλάτι
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
λεπτά κριτσίνια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει και να ανοίξει το χρώμα του, περίπου στα 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα μήλα.
Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 χάρτινες θήκες τοποθετημένες σε φόρμα για cupcakes και ψήνουμε για 18-20 λεπτά.
Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν βάλουμε το γλάσο.Για να φτιάξουμε το γλάσο, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με ένα μίξερ το βούτυρο, μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αλάτι και την κρέμα γάλακτος και αφού ομογενοποιηθούν προσθέτουμε σταδιακά το χρώμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση, αρκετά έντονη ώστε να παραπέμπει σε μήλο.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στην επιφάνεια των cupcakes με ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα στο κέντρο, ώστε να σχηματίζει ένα βουναλάκι.
Κόβουμε τα κριτσίνια σε κοντά κομμάτια και τοποθετούμε στο κέντρο των cupcakes έτσι που να μοιάζουν με το κοτσάνι του μήλου.