Υλικά
υλικά για 20 κρέπες
250 γρ. αλεύρι
1/2 λ. γάλα
3 μεσαία αβγά
2 κ.γ. βούτυρο λυωμένο
ελάχιστο αλάτι
1 κ.σ. λικέρ Γκραν Μαρνιέ
για τη γέμιση και το σερβίρισμα:
100 γρ. φρέσκο βούτυρο λυωμένο σαν κρέμα
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα
ζάχαρη
λικέρ Γκραν Μαρνιέ
παρασκευή
Για τις κρέπες: Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε στο κέντρο τα αβγά.
Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών να ενωθούν και προσθέτουμε σιγά σιγά 1/2 φλ.
γάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και όταν γίνει σαν πηχτή κρέμα προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο γάλα και το λικέρ και ανακατεύουμε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός, που τον αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο 1 ώρα.
Κατόπιν λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελάχιστα ένα μικρό τηγανάκι και ψήνουμε τις κρέπες μία μία: ρίχνουμε στο κέντρο μια μεγάλη κουταλιά χυλό (δοκιμάζουμε και βρίσκουμε την ακριβή ποσότητα) και γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί σε λεπτό στρώμα σε σε όλη την επιφάνεια.
Μόλις ροδίσει από κάτω γυρίζουμε την κρέπα από την άλλη μεριά.
Τοποθετούμε τις ψημένες κρέπες τη μία επάνω στην άλλη σε ένα πιάτο.
Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο το σκεύος κάθε φορά.
Για το γαρνίρισμα: Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια με κοφτερό μαχαιράκι, ώστε να αφαιρέσουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας.
Επάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε τη φλούδα σε πολύ λεπτά σπιρτάκια.
Χωρίζουμε τα μισά και τα ζυγίζουμε.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με ζάχαρη ίση με το βάρος τους και νερό που μόλις να τα σκεπάζει.
Αφήνουμε να πάρουν βράση και κατόπιν χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξει το σιρόπι και να μη φαίνεται νερό (δηλαδή κάνουμε τις φλούδες κονφί), αλλά με προσοχή να μη μείνουν πολύ και καραμελώσουν.
Τα κρατάμε στην άκρη για το γαρνίρισμα.
Τα υπόλοιπα σπιρτάκια φλούδας τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να πάρει τη μορφή ρευστής κρέμας (να μη λυώσει τελείως).
Ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη φλούδα και 2 κ.σ χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο.
Αλείφουμε με ένα κ.γ.
από το μείγμα βουτύρου κάθε κρέπα και προσθέτουμε μερικές φλούδες κονφί.
Διπλώνουμε την κρέπα στη μέση και ξανά στη μέση για να σχηματίσει ένα τρίγωνο.
Τοποθετούμε μία μία κρέπα σε ταψάκι και όταν τελειώσουν όλες τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο από πάνω και βάζουμε επάνω μερικές φλούδες κονφί.
Τις ψήνουμε ελάχιστα λεπτά, μέχρι να δούμε το βούτυρο της επιφάνειας να σχηματίζει φυσσαλίδες.
Μεταφέρουμε τις κρέπες σε πιατέλα (ή από 2-3 σε κάθε πιάτο) και ραντίζουμε με μερικές σταγόνες λικέρ πριν τις σερβίρουμε πολύ ζεστές.tips: το κλασικό αυτό γαλλικό γλυκό γίνεται και με μανταρίνι αντί για πορτοκάλι (μάλιστα η αυθεντική συνταγή στο βιβλίο του Escoffier το θέλει με λικέρ curacao και χυμό μανταρινιού).
Θα χρειαστείτε 6-8 μανταρίνια.
Στην περίπτωση αυτή, το λικέρ που ταιριάζει είναι το Mandarine Napoleon ή το curacao.