Follow us

Κορμός με κρέμα μους πορτοκάλι και σοκολάτα

Κορμός με κρέμα μους πορτοκάλι και σοκολάτα

υλικά

για το πεντεσπάνι:
3 αβγά χωρισμένα
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη

για τη μους πορτοκάλι:
160 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο φρέσκο σε κομματάκια
160 γρ. λευκή κουβερτούρα
2 πορτοκάλια βιολογικά, το χυμό και το ξύσμα
1 σφηνάκι λικέρ Κουαντρώ
3 φύλλα ζελατίνας

για την κρέμα σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.
50 γρ. βούτυρο φρέσκο

παρασκευή

Για να φτιάξουμε το πεντεσπάνι χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενωθούν. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε δόσεις με το κουτάλι, ανακατεύοντας απαλά να ενωθεί.

Στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το χυλό σε διαστάσεις περίπου 26Χ32. Ψήνουμε το παντεσπάνι περίπου 8', ελέγχοντας στο τέλος αν ξεκολλάει εύκολα από το χαρτί. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί 5'. Κατόπιν το ξεκολλάμε προσεκτικά και το ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, ψεκασμένη με ελάχιστο νερό. Τυλίγουμε το παντεσπάνι ρολό μαζί με την πετσέτα, για να διατηρήσει το σχήμα του. Φτιάχνουμε τη μους πορτοκάλι: βάζουμε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό να μαλακώσει γιά 7'-8'. Κόβουμε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό, το ξύσμα των πορτοκαλιών και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε τη ζελατίνα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Προσθέτουμε το Κουαντρώ, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μους να κρυώσει, πριν τη βάλουμε στο ψυγείο γιά να πήξει. Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε την κουβερτούρα σε γυάλινο μπολ, κομμένη σε μικρά κομμάτια, μαζί με το βούτυρο. Ζεσταίνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε καυτή στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Για να συνθέσουμε το γλυκό: Βγάζουμε την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν, για να μαλακώσει. Ανοίγουμε προσεκτικά τον κορμό. Απλώνουμε στο εσωτερικό τη μους πορτοκαλιού, κρατώντας 3 κ.σ. Τυλίγουμε πάλι τον κορμό και τον τοποθετούμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Ισιώνουμε τις δύο άκρες κόβοντας μια μικρή φέτα, ίσια ή λοξά. Απλώνουμε με μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια τη μους που κρατήσαμε, ώστε να γίνει λεία. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 15'. Κατόπιν τυλίγουμε τον κορμό με την κρέμα σοκολάτας, ισιώνοντας με μαχαίρι. Κάνουμε όποια σχέδια θέλουμε, με το πιρούνι. Γαρνίρουμε με φετάκια πορτοκάλι γλασέ.

tips: οι δύο κρέμες καθώς και το παντεσπάνι μπορούν να είναι έτοιμες από την προηγουμένη, ώστε να κερδίσετε χρόνο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.