Υλικά
υλικά
γιά τη ζύμη:
200 γρ. βούτυρο εκτός ψυγείου
160 γρ. αλεύρι
80 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
1 κρόκος αβγού
αλάχιστο αλάτι
γιά τη γέμιση:
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
50 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
3/4 φλ.τσ. φυστίκι Αιγίνης ψύχα, ανάλατη
μερικά κράνμπερις, προαιρετικά
φορμάκια γιά ταρτάκια
παρασκευή
Στο μίξερ χτυπάμε γιά 1' βούτυρο, αμυγδαλόσκονη, αλεύρι, ζάχαρη και μιά πρέζα αλάτι.
Προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε λίγα δευτερόλεπτα (δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα).
Σχηματίζουμε με τη ζύμη μιά σφαίρα, την πατάμε ελαφρά, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμεστο ψυγείο γιά 30'.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλ.
και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια στο μέγεθος που καλύπτει τα φορμάκια μας.
Τα πιέζουμε να εφαρμόσουν στα φορμάκια και τα ψήνουμε στο φούρνο γιά 8' περίπου -ανάλογα και με το μέγεθος.
Τα ταρτάκια πρέπει να έχουν ψηθεί, διατηρώντας όμως ανοιχτό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφορμάρουμε. Γιά να φτιάξουμε την κρέμα γκανάς σοκολάτας, βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί καλά.
Πριν πάρει βράση την κατεβάζουμε και ρίχνουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας να λυώσει.
Σε αντικολλητικό τηγανάκι καβουρδίζουμε με προσοχή τα φυστίκια γιά 1', ανακατεύοντας συνέχεια.
Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα ή κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
Μόλις η γκανάς έχει κρυώσει αρκετά, παραμένοντας παχύρευστη, την μοιράζουμε στα ταρτάκια.
Βυθίζουμε από πάνω τα φυστίκια και μερικά κράνμπερις, αν μας αρέσουν.tips: μπορούμε να βάλουμε ποικιλία ξηρών καρπών (φυστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, όλα ελαφρά καβουρδισμένα).
Μπορούμε, ακόμα, να προσθέσουμε κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού γκλασέ ή και σταφίδα ξανθή.