Υλικά
υλικά
400 γρ. κυδώνια που έχουμε σιγοβράσει σε σιρόπι*
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη
200 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος απλό
2 αβγά μεγάλα
50 γρ. καλό σπορέλαιο
1 κ.γ.μαγιά σε σκόνη
1 κ.γ. σόδα σε σκόνη
ελάχιστο αλάτι
1 σφηνάκι κονιάκ
παρασκευή
Κόβουμε τα ποσαρισμένα κυδώνια σε μικρά κυβάκια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Σ' ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με την αμυγδαλόψιχα, τη μαγιά, τη σόδα, το αλάτι.
Σε άλλο σκεύος χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 2'-3'.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το κονιάκ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1'.
Προσθέτουμε τα κυδώνια και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
Στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 28 εκ.
με χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη και το ψήνουμε για 40' περίπου.
Πρέπει να έχει ροδίσει η επιφάνεια και η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει, κατά προτίμηση σε σχάρα. * τα κυδώνια γίνονται ποσέ ως εξής: για 1κ.
κυδώνια χρειάζεται 80 γρ.
ζάχαρη και, αν θέλουμε, προσθέτουμε έναν καρπό βανίλιας.
Τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνη.
Τα κόβουμε σε φέτες.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό με τη ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα κυδώνια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.