Υλικά
Για την τάρτα Υλικά (για 6 άτομα)
340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γρ. αγελαδινό βούτυρο
½ κουταλάκι εσπρέσο αλάτι
165 γρ. ζάχαρη
4-5 μικροί κρόκοι αυγού
Για τη γέμιση frangipane
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
125 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για αχλάδια ποσέ
250 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αχλάδια ή 5 μικρότερα
1 ξυλαράκι κανέλα
3 γαρίφαλα
½ λεμόνι
4 φλούδες από μέτρια πορτοκάλια
1 στικ φρέσκια βανίλια
Για την creme fraiche
3 φλιτζ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
6 κ.σ ξινόγαλα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την creme fraiche 1 μέρα πριν.
Ανακατεύουμε σε ένα γυάλινο μπολ την κρέμα και το ξινόγαλα.
Κλείνουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 8-12 ώρες.
Αφού πήξει, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε στο ψυγείο.
Για την τάρτα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο και δουλεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να μοιάζει το μείγμα με χοντρά ψίχουλα ψωμιού.
Ανοίγουμε ένα πηγαδάκι στη μέση, ρίχνουμε τους κρόκους αυγού και ζυμώνουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αν η ζύμη είναι πολύ ξερή, προσθέτουμε 1-2 κουτ.
γλυκού νερό.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες.
Για τη γέμιση frangipane
Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να «ασπρίσει».
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τα τριμμένα αμύγδαλα και τέλος το αλεύρι.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί.
Για τα αχλάδια ποσέ
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 500 ml νερό ώσπου να διαλυθεί.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
Ίσως χρειασθεί να προσθέτουμε νερό