Follow us

Συκαλάκι γλυκό

Συκαλάκι γλυκό

Υλικά

Υλικά για 1 κιλό σύκα

1 κιλό σύκα μικρά φρέσκα

1 κιλό ζάχαρη

3 κουτ. σούπας γλυκόζη

1 κουτ. σούπας σόδα (σκόνη)

χυμό από 2 λεμόνια

1 φακελάκι βανίλια σκόνη

½ κουτ. τσαγιού γαλαζόπετρα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε καλά τα σύκα και τα τρυπάτε με 1 ξύλο για σουβλάκι.

Τα βυθίζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνετε για 3-4 ώρες.

Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μία κατσαρόλα, τα καλύπτετε με νερό και τα βράζετε για 15΄.

Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη.



Διαλύετε τη γαλαζόπετρα και τη σόδα σε 10 φλιτζάνια νερό και τα προσθέτετε στα σύκα.

Αφήνετε να σταθούν για 30 λεπτά, τα ξεπλένετε καλά με πολύ νερό και τα πιέζετε λίγο ένα ένα για να φύγουν τα υγρά.



Βράζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό για 10΄ και προσθέτετε τα σύκα, ξαφρίζοντας το γλυκό συνεχώς.

Τα αφήνετε να σταθούν για 12 ώρες μέσα στο σιρόπι.
Κατόπιν τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτετε το γλυκόζη, το λεμόνι και τη βανίλια.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημείωση
Η γαλαζόπετρα διατηρεί το πράσινο χρώμα των φρούτων.

Διαλύετε μια γαλαζόπετρα μεγέθους όσο ένα στραγάλι σε 2 λίτρα νερό και μουλιάζετε τα φρούτα για 30΄.



Διαλύετε τη γαλαζόπετρα και τη σόδα σε 10 φλιτζάνια νερό και τα προσθέτετε στα σύκα. Αφήνετε να σταθούν για 30 λεπτά, τα ξεπλένετε καλά με πολύ νερό και τα πιέζετε λίγο ένα ένα για να φύγουν τα υγρά. Βράζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό για 10΄ και προσθέτετε τα σύκα, ξαφρίζοντας το γλυκό συνεχώς. Τα αφήνετε να σταθούν για 12 ώρες μέσα στο σιρόπι.Κατόπιν τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτετε το γλυκόζη, το λεμόνι και τη βανίλια. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Σημείωση Η γαλαζόπετρα διατηρεί το πράσινο χρώμα των φρούτων. Διαλύετε μια γαλαζόπετρα μεγέθους όσο ένα στραγάλι σε 2 λίτρα νερό και μουλιάζετε τα φρούτα για 30΄.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.