Follow us

Κυδώνι πελτές

Κυδώνι πελτές

Υλικά

Υλικά για 1 μέτριο βάζο

2 κιλά κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη (περίπου)

χυμό ½ λεμονιού

1-2 φύλλα αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κυδώνια από το χνούδι τους και τα πλένετε.

Τα ξεφλουδίζετε (κρατάτε τις μισές φλούδες), τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και φυλάτε τα κουκούτσια (αν είναι γερά).

Βάζετε τα φρούτα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με 2 λίτρα νερό περίπου.

Τυλίγετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε τουλπάνι και τα δένετε με κλωστή.

Δένετε την άκρη της κλωστής στο χερούλι του σκεύους και βουτάτε το τουλπάνι μέσα.

Βράζετε τα κυδώνια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη για να μη χύνεται το νερό.



Ντύνετε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και στραγγίζετε τα κυδώνια καλά, πιέζοντάς τα με τη ράχη ενός κουταλιού.

Στραγγίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις φλούδες.


Μετράτε την ποσότητα του γλυκού και για κάθε φλιτζάνι προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Τα βάζετε στην κατσαρόλα και τα βράζετε για αρκετή ώρα μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας συνεχώς.

Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα στο τέλος και το αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και μεταφέρετε τον πελτέ σε γυάλινα φαρδιά δοχεία.


Ντύνετε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και στραγγίζετε τα κυδώνια καλά, πιέζοντάς τα με τη ράχη ενός κουταλιού. Στραγγίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις φλούδες. Μετράτε την ποσότητα του γλυκού και για κάθε φλιτζάνι προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζάχαρη. Τα βάζετε στην κατσαρόλα και τα βράζετε για αρκετή ώρα μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας συνεχώς. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα στο τέλος και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και μεταφέρετε τον πελτέ σε γυάλινα φαρδιά δοχεία.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.