Κυδώνι πελτές

Κυδώνι πελτές
Υλικά για 1 μέτριο βάζο
2 κιλά κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη (περίπου)
χυμό ½ λεμονιού
1-2 φύλλα αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κυδώνια από το χνούδι τους και τα πλένετε. Τα ξεφλουδίζετε (κρατάτε τις μισές φλούδες), τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και φυλάτε τα κουκούτσια (αν είναι γερά). Βάζετε τα φρούτα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με 2 λίτρα νερό περίπου. Τυλίγετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε τουλπάνι και τα δένετε με κλωστή. Δένετε την άκρη της κλωστής στο χερούλι του σκεύους και βουτάτε το τουλπάνι μέσα. Βράζετε τα κυδώνια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη για να μη χύνεται το νερό.

Ντύνετε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και στραγγίζετε τα κυδώνια καλά, πιέζοντάς τα με τη ράχη ενός κουταλιού. Στραγγίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις φλούδες.
Μετράτε την ποσότητα του γλυκού και για κάθε φλιτζάνι προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζάχαρη. Τα βάζετε στην κατσαρόλα και τα βράζετε για αρκετή ώρα μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας συνεχώς. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα στο τέλος και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και μεταφέρετε τον πελτέ σε γυάλινα φαρδιά δοχεία.


Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος