Υλικά
Για τη ζύμηΥλικά για 24 κομμάτια
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. τσαγιού κοφτή αλάτι
5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
½ φλιτζ. νερό
Για τη γέμιση
1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
¼ φλιτζ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
¼ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. τσαγιού κανέλα σκόνη
2 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Ροδόνερο για ράντισμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Βάζετε σε ένα μπολ 4 φλιτζάνια αλεύρι (κρατάτε το υπόλοιπο για το άνοιγμα του φύλλου), ανοίγετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα όπου ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε.
Σχηματίζετε μια μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30.
Αλευρώνετε μια επιφάνεια και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο λίγο πιο χοντρό από αυτό της πίτας.
Χρησιμοποιείτε ένα ροδελάκι με δόντια και ένα πιατάκι του καφέ (διαμέτρου περίπου 10 εκ.) για να κόψετε 24 στρογγυλούς δίσκους.
Αναμειγνύετε την καρυδόψιχα με το σουσάμι, τη φρυγανιά και την κανέλα.
Ζεσταίνετε ελαφρά το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ, διαλύετε μέσα το μέλι, το ρίχνετε το μείγμα στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
Μοιράζετε το μείγμα στους δίσκους ζύμης .
Τους διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου και τους πιέζετε με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Χαμηλώνετε το φούρνο στους 170°C και ψήνετε τα σκαλτσούνια μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα ραντίζετε με ροδόνερο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.