Follow us

Καταΐφι με κρέμα γλυκιάς μυζήθρας, αρωματισμένης με μαστίχα και σορμπέ φραγκόσυκο

Τι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις τεχνικές της γιαγιάς ή μήπως στους πειραματισμούς των σεφ; Που δημιουργούν σήμερα την παράδοση του αύριο; Η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Επίκουρος διερευνούν την terra incognita της σύγχρονης ελληνικής γεύσης. Οι σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Μπαξεβάνης μας προτείνουν συνταγές που θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φέτος το χειμώνα.

Καταΐφι με κρέμα γλυκιάς μυζήθρας, αρωματισμένης με μαστίχα και σορμπέ φραγκόσυκο

Υλικά

Υλικά

3-4 ξερά σύκα

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ. βούτυρο

Λικέρ μαστίχας

120 γρ. φύλλο καταΐφι

Λίγο βούτυρο για τα τσέρκια

Κρέμα

250 γρ. γλυκιά μυζήθρα

125 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κρόκο αβγού

100 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. λικέρ μαστίχας

Σορμπέ φραγκόσυκο (για 1/2 κιλό)

1 κιλό φραγκόσυκα

100 γρ. ζάχαρη

Παρασκευή

Καραμελώνουμε τα σύκα με τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Τα σβήνουμε με το λικέρ μαστίχας.

Τα στραγγίζουμε και τα αναμιγνύουμε με την κρέμα.

Ετοιμάζουμε το καταΐφι Το ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, στους 180°C, με λίγο βούτυρο σε φορμάκια (τσέρκια).

Το γεμίζουμε, όπως θα γεμίζαμε ένα μιλφέιγ, με την κρέμα που ετοιμάσαμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κρέμα
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μυζήθρα για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για μερικά λεπτά ακόμα.

Αν η μυζήθρα είναι υδαρής, μειώνουμε λίγο την ποσότητα της κρέμας γάλακτος.



Σορμπέ φραγκόσυκο
Στύβουμε τα φραγκόσυκα και παίρνουμε 1/2 κιλό ζωμό.

Τον αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη, τον βάζουμε στην παγωτομηχανή και ετοιμάζουμε ένα σορμπέ, το οποίο σερβίρουμε μαζί με το καταΐφι.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.