Follow us

Ρυζόγαλο (Χριστόφορος Πέσκιας)

Αγαπημένα κλασικά φαγητά, που μαγειρεύει η μαμά, φτιαγμένα όπως δεν τα έχετε ποτέ ξαναδεί. Ή, πως ο Σφακιανάκης είναι post Σπύρος Ζαγοραίος, το αέτωμα του Παρθενώνα σκαρφαλώνει πάνω στην πόρτα σας και ο μπακαλιάρος – σκορδαλιά «φοράει» Armani!

Ρυζόγαλο (Χριστόφορος Πέσκιας)

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

6 φλιτζ. γάλα

2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

½ φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο

1 φλιτζ. ζάχαρη

½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

2 κ.σ. τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού

2 κ.σ. κορνφλάουρ

4 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι πολύ καλά με 1 κουταλιά γάλα

8 tuiles πορτοκαλιού

2 φλιτζ. σιρόπι πορτοκαλιού

2 φύλλα ζελατίνα


Σιρόπι πορτοκαλιού

8 φλιτζ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού

2 κ.σ. ζάχαρη


Tuiles πορτοκαλιού (μπισκότα)

2 ασπράδια αυγού. 2 αυγά

125 γρ. ζάχαρη-άχνη

45 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Παρασκευή

Σε μια κατσαρόλα, αφού βράσει το γάλα και η κρέμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, το πορτοκάλι και το ρύζι Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ψηθεί το ρύζι.

Προσέχουμε έτσι ώστε το ρύζι να μην παραβράσει (να είναι τραγανό).

Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε λίγο γάλα και το προσθέτουμε στο ρυζόγαλο.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά για ακόμα 5 λεπτά.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέσα τα αυγά.

Τοποθετούμε σε μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Tuiles πορτοκαλιού (μπισκότα)
Χτυπάμε μαζί τα ασπράδια, τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.

Διπλώνουμε μέσα στο ξύσμα πορτοκαλιού, σκεπάζουμε το μίγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, απλώνουμε το χυλό πάνω σε μια λαδωμένη λαδόκολλα σε ένα ταψί ξέβαθο, στο σχήμα που επιθυμούμε.

Ψήνουμε τα tuiles σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C, μέχρι να ροδίσουν.

Σιρόπι πορτοκαλιού
Βράζουμε το χυμό και τη ζάχαρη μαζί και ελαττώνουμε τη φωτιά, μέχρι να σιροπιάσει

Σερβίρισμα
Αφού κρυώσει και πήξει το ρυζόγαλο, βουτάμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και το αναποδογυρίζουμε για να το αδειάσουμε σε ένα πιάτο.

Τοποθετούμε ένα tuile επάνω στο ρυζόγαλο και περιχύνουμε 2 κ.σ σιρόπι γύρω στο πιάτο.



Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.