Υλικά
Υλικά
Μαρέγκα με καρύδια
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150γρ. ζάχαρη
100 γρ. καρύδια, ολόκληρα
150 γρ. ασπράδια αυγών
Παγωμένη κρέμα με κάστανα
400 γρ. κάσrανα, τρίμματα
280 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 λίτρο (αραιή) κρέμα γάλακτος
1 λίτρο γάλα
2/10 λίτρου Drambuie
20 γρ. σταθερoπoιητής (π.χ. ζελατίνα ή αγάρ-αγάρ)
Σος σοκολάτας
750γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κακάο σε σκόνη
250 γρ. κρέμα γάλακτος (παχιά και πλήρης)
Εξοπλισμός
Σφαιρικές, μεταλλικές φόρμες παγωτού, αποτελούμενες από 2 ημισφαίρια διαμέτρου 6 εκατ.
Παρασκευή
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα με ένα μίξερ χειρός στη 2η ταχύτητα.
Μόλις αρχίσουν να σχηματίζουν αφρό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανεβάζουμε την ταχύτητα στο 3, για να σφίξουν τα ασπράδια.
Προσθέτουμε προσεκτικά το μίγμα της ζάχαρης άχνης και των καρυδιών (που θα έχουμε ήδη κόψει στον κόφτη του μίξερ, και αναμίξει).«Χτίζουμε» τους δύο «θόλους» της φόρμας (που έχουμε ήδη βουτυρώσει) με μαρέγκα, και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί με νερό (μπεν-μαρί) και ψήνουμε στο φούρνο στους 110°C για 1 ώρα περίπου.
Ξεφορμάρουμε τις μαρέγκες και τις κρατάμε.
Ετοιμάζουμε την παγωμένη κρέμα με τα κάστανα, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά, και την ψήνουμε στους 84 οC και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο (στους 4°C) για να κρυώσει.
Την αφήνουμε για 24 ώρες και μετά τη «δουλεύουμε» δυνατά, στο μίξερ.Γεμίζουμε τα δύο ημισφαίρια με το παγωτό κρέμα και τα κολλάμε το ένα με το άλλο.
Τα αφήνουμε να παγώσουν στο ψυγείο και μετά «πανάρουμε» τη σφαίρα μας με τα τρίμματα της μαρέγκας.
Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κακάο και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να ξαναπάρουν βράση.Η παρουσίασηΣτη μέση ενός ρηχού πιάτου, μεσαίου μεγέθους, τοποθετούμε την μπάλα της παγωμένης κρέμας.
Την πασπαλίζουμε με τρίμματα των κάστανων, που έχουμε αφήσει για αρκετή ώρα στο Drambuie, και διακοσμούμε με δύο κάστανα, τα οποία έχουν επίσης μαριναριστεί σε Drambuie.
Σε ένα χωριστό μπολ σερβίρουμε τη σος-σοκολάτα.