Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
2 κάψες βανίλιας
1 φιάλη κρασί Amarone ή Barolo
225 γρ. ζάχαρη
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
Ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
8 αχλάδια ξεφλουδισμένα και χωρίς τη βάση τους
250 γρ. βούτυρο
Παρασκευή
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Ανοίγετε τις κάψες της βανίλιας, αφαιρείτε τους σπόρους και τους τοποθετείτε μαζί με την πούλπα σε ένα βαθύ τηγάνι που να χωράει όλα.
τα αχλάδια.
Προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, καθώς και το θυμάρι, το οποίο έχετε στερεώσει με ένα σπάγκο.
Τα βράζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα αχλάδια, όρθια.
Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και το τοποθετείτε στο φούρνο για μια ώρα περίπου, ώσπου το αχλάδια να γίνουν μαλακά και τρυφερά (χωρίς όμως να χάσουν το σχήμα τους).
Όταν θα είναι έτοιμα, θα έχουν πάρει το χρώμα και το άρωμα του κρασιού και θα μυρίζουν υπέροχα.
Τοποθετείτε τα αχλάδια σε ένα πιάτο και αφήνετε το μισό από το κρασί που έχει απομείνει στην κατσαρόλα να βράσει για λίγο.
Το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο- έχετε έτσι μια έντονη και νόστιμη σος.
Βάζετε πάλι τα αχλάδια στο τηγάνι και τα αφήνετε ώσπου να είναι έτοιμα να σερβιριστούν.