Follow us

Τα λουκούμια της Καλαμάτας

Γάστριν, σαμσάδες, ζουρναδάκια, κλουστρά, ροζέδες, κατημέρια συκομαγίδες... Ένας θησαυρός 154 δυσεύρετων ελληνικών γλυκών χορεύει στο ταψί τον ουρανίσκο. Λίγο πριν το «Ανθολόγιον ελληνικών γλυκών» τρατάρει το αναγνωστικό κοινό «με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι», μιλάμε με τη συγγραφέα του βιβλίου Σιμόνn Καφίρn και φτιάχνουμε συνταγές τη γλύκα τους να’ χεις.

Τα λουκούμια της Καλαμάτας

Υλικά

Υλικά (για 60-70 κομμάτια)

Ζύμη

5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα χυμός πορτοκαλιού

30 γρ. νωπή μαγιά

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κουταλάκι μαστίχα, κοπανισμένη

1 κουταλάκι κανέλα

Σιρόπι

1 1/2 κούπα μέλι

2/3 της κούπας νερό

Τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Γαρνίρισμα

1/4 της κούπας σουσάμι, καβουρδισμένο και σπασμένο

Κανέλα

Παρασκευή

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, στους 40 βαθμούς.

Χτυπάμε καλά στο μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τη.

μαστίχα και την κανέλα.

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και το μίγμα του λαδιού.

Παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι προς τα μέσα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).

Παίρνουμε τότε κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε κορδόνια, πάχους 4 εκ., και τα κόβουμε λοξά, κάθε 4 εκ.

Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε ταψάκι, σε απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε στο φούρνο να φουσκώσουν ξανά, στους 50 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.

Βγάζουμε τις μπουκίτσες από το φούρνο και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να λιώσει το μέλι, και βυθίζουμε λίγα λίγα λουκούμια στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.

Μικρά ζυμαρένια γλυκάκια, που αφού φουσκώσουν στο φούρνο, τηγανίζονται, για να βυθιστούν στο τέλος σε ένα μελένιο σιρόπι.

Πασπαλισμένα με σουσάμι και κανέλα, σερβίρονται ζεστά και συνοδεύουν στα φιλέματα το παγωμένο τσίπουρο.
Στη φωτογραφία, τα λουκούμια είναι αυτά που μοιάζουν με μελομακάρονα.

Για τα «κουμπανάκια της Κρήτης», που τα συντροφεύουν στην πιατέλα...

κρατηθείτε μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο.

Επίσης...

Νηστίσιμο Κέικ με Μπανάνα, Σοκολάτα και Μέλι

Ένα κέικ σκέτο άρωμα, που δεν χρειάζεται μίξερ, γίνεται πανεύκολα και αναδεικνύει όσο κανένα άλλο την μπανάνα, που μπαίνει ολόκληρη.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Μπάρες με Μέλι και Ταχίνι

Ιδανικές για το πρωινό, όταν βιάζεσαι και δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις κάτι θρεπτικό και νόστιμο.

Χοιρινά Φιλετάκια με Μαύρη Μπίρα, Λεμόνι και Μέλι

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που γίνεται με ό,τι υπάρχει πιο πρόχειρο: με χοιρινό φιλέτο, φιλέτο κοτόπουλο ή ψαρονέφρι.

Μελόπιτα

Πώς θα φτιάξεις μελόπιτα.

Μελοπιτάκια

Πώς θα φτιάξεις μελοπιτάκια.

Χοιρινά Φιλετάκια με Κρόκο Κοζάνης και Μέλι

Η συνταγή για χοιρινά φιλετάκια με κρόκο Κοζάνης και μέλι.

Λουκουμάδες με Αυγά και Βανίλια

Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους λουκουμάδες με αυγά και βανίλια.

Σουβλάκια Κοτόπουλου με Μέλι και Μπαχαρικά

Έτσι όπως τα σερβίρουν σε πολλά tapas bar στη Βαρκελώνη.

Mπισκότα με Μέλι

Πώς θα φτιάξετε μπισκότα με μέλι.

Χαλβάς με Μέλι

Η συνταγή για χαλβά με μέλι.