Υλικά
Υλικά (γιο 70 πουγκιά)
Φύλλο
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
1 αβγό
1 πορτοκάλι (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
1/4 της κούπας ούζο
Γέμιση
1 1/2 κούπα αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη
1 κούπα ψίχα από άσπρο μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη
2-3 μανταρίνια (τις φλούδες)
1 κούπα ολόκληρα αμύγδαλα, ασπρισμένα
Σιρόπι της γέμισης
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/2 κούπα μέλι
Τηγάνισμα
Αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
Πασπάλισμα
Λίγη άχνη ζάχαρη
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο.
Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και το βούτυρο.
Χτυπάμε το αβγό και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και το ούζο.
Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μέτρια.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φλούδες των μανταρινιών.
Τις ανακατεύουμε με την αμυγδαλόψιχα, τα ολόκληρα αμύγδαλα και την τριμμένη ψίχα του ψωμιού.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι της γέμισης.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά.
Προς το τέλος προσθέτουμε το μέλι, ώστε να γίνει πηχτό σιρόπι.
Όταν δέσει το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε με το μίγμα των αμυγδάλων.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα.
Τα κόβουμε σε δίσκους, με διάμετρο 8 εκ.
Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα.
Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν.Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι 2-3 πουγκιά κάθε φορά, για 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Γλυκά του γάμου, τα πουγκιά έχουν έντονο το άρωμα του μανταρινιού, αφού το νησί είναι πλούσιο σε εσπεριδοειδή.
Η γέμιση περιέχει μόνο αμύγδαλο και, αντίθετα με τα τηγανητά πουγκιά της Πάτμου, πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη.