Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
6 μεγάλα αχλάδια Φέτελ, σκληρά
1 φιάλη μοσχάτο κρασί
1 κ.γλ. πιπέρι κοπανισμένο
Γέμιση
250 γρ. γάλα φρέσκο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. κρόκοι αβγών
50 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σοκολάτα Valhrona 70% Guanaja
Πιπέρι τριμμένο
Σερβίρισμα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
1 κ.γλ. γλυκόζη
50 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
Παρασκευή
Αχλάδια
Καθαρίζουμε με προσοχή τα αχλάδια και τα κόβουμε στα δύο, έτσι ώστε στο ένα μέρος να μείνει το κλωναράκι του αχλαδιού.
Καθαρίζουμε εσωτερικά από τα κουκούτσια, έτσι ώστε να μείνει κάποιος χώρος (ημικύκλιο) για τη γέμιση.
Τα τοποθετούμε σε μεγάλο τηγάνι και τα βράζουμε με το μοσχάτο κρασί και το κοπανισμένο πιπέρι.
Τα γυρίζουμε μια-δυο φορές με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην τα «πληγώσουμε».
Όταν μαλακώσουν (όχι να λιώσουν), τα αφαιρούμε από το κρασί, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε πάνω σε μια πετσέτα.
Κρέμα
Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος στη φωτιά και σε άλλο σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, αρκετά καλά.
Πριν πάρει βράση το γάλα με την κρέμα, τα ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών, τα επαναφέρουμε στο σκεύος όπου ήταν το γάλα με την κρέμα, και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας μη βράσουν (να μην ξεπεράσουν τους 85°C).
Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα πάνω στην κουβερτούρα, την οποία έχουμε κόψει προηγουμένως σε πολύ μικρά κομμάτια και την έχουμε βάλει μέσα σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια σοκολάτας και κατά προτίμησιν συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα μπλέντερ χειρός.
Ρίχνουμε το τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο.
Μοντάρισμα
Γεμίζουμε τα αχλάδια με την κρέμα σοκολάτας και τα ενώνουμε, ώστε να σχηματιστεί ένα ολόκληρο αχλάδι.
Πριν τα σερβίρουμε, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη σε καραμέλα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αμέσως ρίχνουμε σε κάθε αχλάδι την καραμέλα (από μια κουταλιά) μαζί με τα κουκουνάρια και σερβίρουμε.
Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει special for you τις συνταγές που δεν έβαλε στο best seller βιβλίο του «Σοκολάτα».
Αχλάδι γεμιστό με σοκολάτα και πιπέρι, βρασμένο σε μοσχάτο κρασί: δεν την έβαλε γιατί «Καίει τη γλώσσα».