Follow us

Kομπόστα κυδώνι με γαλέτα από καραμελωμένα καρύδια και παγωτό βανίλια

Η ελληνική κουζίνα σε μια μινιόν εκδοχή της. Ζητήσαμε από το σεφ Δημήτρη Μπλιζιώτη να δημιουργήσει για εμάς ένα μενού στο στιλ του, σε micro μερίδες δηλαδή, ώστε και τη γεύση να έχουμε ολόκληρη και το στιλ χορτάτο!

Kομπόστα κυδώνι με γαλέτα από καραμελωμένα καρύδια και παγωτό βανίλια

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

400 γρ. παγωτό βανίλια

4 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

½ φλιτζ. σιρόπι γρεναδίνης

8 κ.σ. ζάχαρη

Χυμός από μισό λεμόνι

1 φλιτζ. καφέ καρύδια σπασμένα

1 κ.σ. ηλιέλαιο

4 κ.σ. μέλι

12 φύλλα αρμπαρόριζας

Λίγη ζάχαρη-άχνη

Παρασκευή

Βάζουμε τα κυδώνια μαζί με το σιρόπι γρεναδίνης, 4 κουτ.

σούπας ζάχαρη, 4 φύλλα αρμπαρόριζας και 2 φλιτζ.

νερό σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σιγά σιγά, ώστε να μαλακώσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.

Τα μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με σκέπασμα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα καρύδια και το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά με ξύλινη σπάτουλα, ώστε να καραμελώσουν.

Αλείφουμε ένα μάρμαρο με το ηλιέλαιο και απλώνουμε το μείγμα για να κρυώσει.

Όταν είναι πλέον κρύο, το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 8 κύβους και τους μοιράζουμε σε βαθιά μπολ.

Για να σερβίρουμε, βάζουμε μια κουταλιά από το παγωμένο κυδώνι, 1 μικρή κουταλιά παγωτού περίπου 50 γραμμαρίων και εκεί στερεώνουμε τη γαλέτα των καρυδιών, όρθια.

Διακοσμούμε με ένα φύλλο αρμπαρόριζας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη.

Η έκπληξη σε αυτό το σχεδόν παραδοσιακό γλύκισμα είναι οι διαβαθμίσεις της υφής, που ξεκινούν από το τραγανό της καραμέλας καρυδιού, περνούν στο πιο μαλακό του κυδωνιού, για να φτάσουν μέχρι το απαλό του παγωτού, όλα τους σε ένα φόντο αρμπαρόριζας.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.