Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 φέτες ψωμί με προζύμι, χωρίς την κόρα
80 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1/4 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
1 κ.σ. ζάχαρη-άχνη
150 γρ. νωπό ανθότυρο, κομμένο σε λεπτές φετούλες
8 φρέσκα σύκα
Φρεσκοτριμμένο στο μύλο πιπέρι
2 κ.σ. μέλι
Παρασκευή
Αναμειγνύουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι τα μπαχαρικά με το ελαιόλαδο, κρατώντας μια μικρή πρέζα από το καθένα, προσθέτουμε την άχνη, κλείνουμε το βαζάκι και τα αφήνουμε να ψυχθούν τουλάχιστον για 10-12 ώρες στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σύκα στα τέσσερα και τα μαρινάρουμε με το μέλι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ό,τι κρατήσαμε από τα μπαχαρικά.
Φρυγανίζουμε το ψωμί και το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα ή δίσκους με κουπ-πατ.
Αλείφουμε το παγωμένο ελαιόλαδο πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί και το απλώνουμε, προσθέτοντας τις φετούλες του ανθότυρου.
Τοποθετούμε σε κάθε μπρουσκέτα και τα μαριναρισμένα σύκα, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και διακοσμούμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και λουλουδάκια δεντρολίβανου ή λεβάντας.
Γλυκιά μπρουσκέτα λαδιού με ανθότυρο και σύκα, από τον Βασίλη Καλλίδη (Άνετον): Μια νοστιμιά που ξυπνά μνήμες παιδικής λαιμαργίας.
Παραπέμπει σε εποχές που οι μητέρες τάιζαν τα παιδιά τους με γλυκές αυγόφετες τηγανισμένες στο ελαιόλαδο ή ακόμα θυμίζει και το γαλλικό pain perdu.
Το παγωμένο ελαιόλαδο όπου φυλακίστηκαν τα μπαχαρικά λιώνει αργά πάνω στο ψωμί, ντύνοντας το ανθότυρο με τα γλυκά αρώματά του.