Follow us

Γλυκιά μπρουσκέτα λαδιού με ανθότυρο και σύκα από τον Βασίλη Καλλίδη

Ζητήσαμε από νέους σεφ, που εμπράκτως επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελληνικής Κουζίνας, να μας δώσουν από μια δική τους συνταγή με άρωμα Ελλάδας. Η μικρή σαλάτα με τις καπνιστές γαρίδες του Δημήτρη Σούτσου είναι απλή. Αποτελεί ένα δείγμα τού πώς μπορεί κάποιος, «πειράζοντας» λίγο μια κοινότοπη συνταγή, να της δώσει μια οικεία, ελληνική γεύση.

Γλυκιά μπρουσκέτα λαδιού με ανθότυρο και σύκα από τον Βασίλη Καλλίδη

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες ψωμί με προζύμι, χωρίς την κόρα

80 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1/4 κ.γλ. κανέλα

1/4 κ.γλ. γαρίφαλο

1 κ.σ. ζάχαρη-άχνη

150 γρ. νωπό ανθότυρο, κομμένο σε λεπτές φετούλες

8 φρέσκα σύκα

Φρεσκοτριμμένο στο μύλο πιπέρι

2 κ.σ. μέλι

Παρασκευή

Αναμειγνύουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι τα μπαχαρικά με το ελαιόλαδο, κρατώντας μια μικρή πρέζα από το καθένα, προσθέτουμε την άχνη, κλείνουμε το βαζάκι και τα αφήνουμε να ψυχθούν τουλάχιστον για 10-12 ώρες στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα σύκα στα τέσσερα και τα μαρινάρουμε με το μέλι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ό,τι κρατήσαμε από τα μπαχαρικά.

Φρυγανίζουμε το ψωμί και το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα ή δίσκους με κουπ-πατ.

Αλείφουμε το παγωμένο ελαιόλαδο πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί και το απλώνουμε, προσθέτοντας τις φετούλες του ανθότυρου.

Τοποθετούμε σε κάθε μπρουσκέτα και τα μαριναρισμένα σύκα, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και διακοσμούμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και λουλουδάκια δεντρολίβανου ή λεβάντας.

Γλυκιά μπρουσκέτα λαδιού με ανθότυρο και σύκα, από τον Βασίλη Καλλίδη (Άνετον): Μια νοστιμιά που ξυπνά μνήμες παιδικής λαιμαργίας.

Παραπέμπει σε εποχές που οι μητέρες τάιζαν τα παιδιά τους με γλυκές αυγόφετες τηγανισμένες στο ελαιόλαδο ή ακόμα θυμίζει και το γαλλικό pain perdu.

Το παγωμένο ελαιόλαδο όπου φυλακίστηκαν τα μπαχαρικά λιώνει αργά πάνω στο ψωμί, ντύνοντας το ανθότυρο με τα γλυκά αρώματά του.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.