Follow us

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Υλικά

2 ½ φλ. ξανθές σταφίδες
2 φλ. μαύρες σταφίδες
1 ¾ φλ. φρούτα γλασέ (ανανάς, βερίκοκα, κερασάκια, κλπ)
¾ φλ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
½ φλ. νερό
½ φλ. + 6 κ.σ. μαύρο ρούμι
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού + 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. μελάσα
¾ κ.γ. σόδα
1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅓ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. + 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη
5 μεγάλα αβγά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα 6 πρώτα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε ½ φλ. ρούμι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τη μελάσα και τη σόδα. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας πού και πού, για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε τη βάση και τις πλευρές της με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε λεκάνη. Χτυπάμε ξεχωριστά το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα των φρούτων και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε πάλι. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλη μισή ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του κέικ με ένα καλαμάκι. Ρίχνουμε πολύ αργά ½ φλ. ρούμι στην επιφάνεια. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.