Χίλιες και μία «Layal»

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Σάββατο, 09 Μαρτίου 2002

Τα καλύτερα σιροπιαστά «τριαντάφυλλα» της Αθήνας είναι γεμισμένα με ξηρούς καρπούς και κατάγονται από το Λίβανο.

Χίλιες και μία «Layal»

Δηλώνω εξαρχής ότι δεν είμαι φανατικός του ελληνικού καφέ προτιμώ τον εσπρέσo. Και όμως, εδώ και μια εβδομάδα έχω πιάσει τον εαυτό μου να ψήνει δύο φορές την ημέρα αραβικό καφέ. Ο «Tafesh» που βρήκα στο «Laylal» θεωρείται από τις καλύτερες μάρκες στη Βηρυτό και βγάζει στον αέρα, καθώς ψήνεται, αυτή τη χαρακτηριστική, εξωτικά βοτανική μυρωδιά του κακουλέ (ένα πράσινο μυρωδικό που το χρησιμοποιούν πολύ οι Ινδοί στην κουζίνα τους και οι Άραβες στον καφέ τους).



Ρουφάω τον σκούρο σοκολατένιο «Κάχουά» μου και παλαβώνω ακόμα μια φορά με την εξήγηση του ονόματος του μαγαζιού. «Laylal» σημαίνει «Νύχτες» -έτσι λένε την κόρη του Σαμίρ, του ιδιοκτήτη. Μήπως, νύχτα, επιμένω εγώ, που μου ακούγεται σαν σουρεάλ στίχος αυτός ο πληθυντικός στο όνομα. Όχι, διευκρινίζει ο Σαμίρ, «Νύχτες» η «Νύχτα», που είναι και αυτό όνομα στα αραβικά, λέγεται «Layla». Μετεωρίζομαι ανάμεσα στο LayaI και το LayIa και βάζω την περίφημη «Laylal» του Eric CIapton, για να συνοδεύσω την απογείωση τού να τραγανίζεις ένα σιροπιαστό «τριαντάφυλλο»... γεμισμένο με κουκουνάρι!



Σας το πάω λάου λάου, με ανατολίτικη πονηριά, αλλά νομίζω ότι είναι ώρα να αποκαλύψουμε πως το «LayaI» είναι λιβανέζικο ζαχαροπλαστείο. Και ότι -εδώ είναι όλο το ζουμί- φτιάχνει τα καλύτερα μπακλαβαδάκια στην Αθήνα. Τριάντα ολόκληρα, λεπτεπίλεπτα, κρακελαριστά φύλλα (15 πάνω και 15 κάτω) χρησιμοποιεί ο μάστορας και ανάμεσα τους βάζει κουκουνάρια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, για να γεμίσει το σερμπέτικο «σάντουιτς».



Το φύλλο όμως από μόνο του δεν φτάνει ... Πέφτει πάνω του και ένα πλούσιο, όλο άρωμα, κατσικίσιο βούτυρο που σπάει μύτη (και στόμα) και δένει το γλυκό. Ωχ Θεέ μου, κάποιος να με σταματήσει, γιατί στη θέα τους έχω απολέσει προ πολλού την αυτοκυριαρχία μου. Από τα μπακλαβαδοειδή ξεχώρισα ιδιαιτέρως το σούπερ φίνο «στριφτό» με κουκουνάρι, χειροκροτώντας πάντως και το «κολ-σκορ» με φιστίκι ή κάσιους.



Εκτός όμως από τα φυλλότροπα γλυκίσματα, ενθουσιάστηκα και με το λιβανέζικο σάμαλι «ναμόρα», καθώς και το «μπάσμπα» με φιστίκι (σαν γεμιστό σάμαλι). Φυσικά, στο ρεπερτόριο του «LayaI» θα βρείτε και λιβανέζικη «κινάφα», φτιαγμένη με κουλούρι από σιμιγδάλι γεμιστό με κρέμα ή τυρί, και επίσης σπέσιαλ κουραμπιέδες γεμισμένους με χουρμά, φιστίκι ή καρύδι.



Ο Σαμίρ Νεϊμέ κατάγεται από την Τρίπολη του Λιβάνου, είναι οδοντίατρος και μένει στην Ελλάδα από το 1982. Το «Laylal» του είναι ένα ζεστό, κομψό μαγαζί -στον αντίποδα του φθηνού φολκλόρ- όπου, εκτός από τα ολόφρεσκα γλυκά, μπορείς επίσης να βρεις μεγάλο ρεπερτόριο αραβικών χειροτεχνημάτων: υπέροχα τάβλια κεντημένα με φίλντισι μαξιλάρια και τραπεζομάντιλα από πολυτελή πλουμιστά υφάσματα «αραβουργημένες» λάμπες και φωτιστικά ομορφο-στολισμένα κουτιά... Όλα τους, μαζί με τα γλυκά, ασυνήθιστες ιδέες για δώρα.



Φινάλε με φαγητό: το «LayaI» αναλαμβάνει την υποστήριξη των πάρτι και των τραπεζιών μας με όλο το δημοφιλές ρεπερτόριο των λιβανέζικων λιχουδιών (χούμους, τάμπουλε, μουτάμπαλ, κίμπε, σις-ταούκ...). Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε τρώγοντας την κρεατόπιτα, φτιαγμένη με αέρινο φύλλο, κιμά και μπαχαρικά.



(«Layal»: Λεωφ. Κηφισίας 206 & Αγαμέμνωνος 2, Χαλάνδρι, 2106718888)



Γλυκά

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος