Follow us

Χαλβάς: οι άλλες γεύσεις

Ο χαλβάς "του μπακάλη", αποτελούσε για πολλά-πολλά χρόνια το πρόχειρο, καθημερινό γλύκισμα που θα σου σέρβιραν στην ταβέρνα αλλά και στο σπίτι, όταν η νοικοκυρά δεν είχε φτιάξει κάτι δικό της. Οι μερακλήδες, του έριχναν μάλιστα λίγο λεμόνι και τον πασπάλιζαν με κανέλα, για να συνοδέψει το τελευταίο ποτηράκι κρασί. Υπήρχαν αποκλειστικά τρία είδη: σκέτος, με αμύγδαλο ή φιστίκι και δίχρωμος με κακάο. Κι εκεί που το παραδοσιακό γλύκισμα είχε πλέον μπει στην κατηγορία "παλιομοδίτικο" και κόντευε να π

Χαλβάς: οι άλλες γεύσεις

Ο χαλβάς ξαναέγινε, λοιπόν, μόδα, είτε στις κλασικές είτε στις σύγχρονες εκδοχές του, που δεν έχουν τέλος -και θα λέγαμε ότι το αξίζει. Συγκαταλέγεται στα λίγα γλυκά, που παρ' όλες τις θερμίδες που περιέχουν μας "κάνουν καλό". Γιατί η βάση του χαλβά, το σουσάμι, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε (τη βιταμίνη της νιότης), αλλά και Β1, Β2, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολλά άλλα, έχει απίστευτες αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα ζωής. Ας θυμήσουμε, ότι ο ταχινένιος χαλβάς έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες. Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό halwa, που σημαίνει γλυκό. Ο παραδοσιακός χειροποίητος τρόπος παρασκευής του έχει διατηρηθεί στα ιστορικά χαλβαδοποιεία, που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα και στον Πειραιά. Σχεδόν όλα κρατάνε από τις αρχές του 20ου αιώνα και έχουν περάσει ήδη στην τρίτη και στην τέταρτη γενιά, που έχει επεκτείνει τη γκάμα των γεύσεων, ενώ τελευταία ξεφυτρώνουν και νέες βιοτεχνίες, με πολύ ενδιαφέρουσες επιδόσεις.

Χαλβάς: οι άλλες γεύσεις
Χαλβαδοποιία Μαραθώνος, Χατζηγαβριήλ

Οι "πειραγμένοι" χαλβάδες είναι πλέον πάρα πολλοί, καθώς η φαντασία και η ανάγκη των βιοτεχνιών να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό δεν έχει όρια, έχει όμως επιτυχημένες και αποτυχημένες απόπειρες. Αποδείχτηκε ότι στον κόσμο αρέσουν κι έτσι κάθε χρόνο συναντάμε και άλλες.
Διαλέξαμε μερικές από τις ιδιαίτερες γεύσεις καταξιωμένων παραγωγών -νέες και παλαιότερες- και τις βάλαμε στο τραπέζι της γευσιγνωσίας, για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον σκέτο ή τον βανίλια-σοκολάτα.

Άνεμος Χίου

Χαλβάς με μαστίχα Χίου: Αρώματα από ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι σε υπόβαθρο μαστίχας. Στο στόμα, αναδεικνύεται ο ινώδης χαρακτήρας της υφής, με διακριτικά αισθητό ένα φυσικό άρωμα μαστίχας, πολύ καλά ενσωματωμένο στο σύνολο και με απόλυτα ελεγχόμενη γλυκύτητα.
Πολύ καλός.

Ο χαλβάς με μαστίχα, της χιώτικης 'Ανεμος, δεν είναι καινούργιος, ίσως μάλιστα να μην σας φαντάζει και τόσο "διαφορετικός", καθώς άνοιξε το δρόμο και σε άλλες χαλβαδοποιίες να αρωματίσουν τον χαλβά τους με το μοναδικό χιώτικο προϊόν. Ούτε, βέβαια, συγκαταλέγεται στους κλασικούς, που αρωματίζονταν αποκλειστικά με βανίλια. Το άρωμα της μαστίχας είναι τόσο χαρακτηριστικό, που κάνει έναν σκέτο χαλβά εντελώς διαφορετικό.
Στον Άνεμο, ο χαλβάς ζυμώνεται παραδοσιακά στο χέρι με την προσθήκη φυσικής μαστίχας και μαστιχέλαιου και βγαίνει μόνο σε αυτή τη γεύση.

Άνεμος Χίος, τηλ. 22710 22666 www.mastic.gr.
Στην Αθήνα θα τον βρείτε στα Χιώτικα Προϊόντα, Αγ. Δημητρίου 67 Αγ. Δημήτριος τηλ. 210 9755351, στο Chios Shop Ναυαρίνου 6 & Καποδιστρίου 16 Πειραιάς τηλ. 210 4101241, στο Περί Λέσβου, Αθηνάς 27 τηλ. 210 3233227, στο παντοπωλείο Αύρα, Ομήρου 38 Ν. Σμύρνη τηλ. 210 9325585, στο Bio Art, Τατοΐου 122 Ν.Ερυθραία, στο Dolce Vita Πατρ. Ιωακείμ 31 Κολωνάκι.

Αργουδέλης

Χαλβάς με καφέ: Τυπικά αρώματα φρεσκοκαβουρδισμένου ελληνικού καφέ. Στο στόμα, η ίδια ζωντανή αίσθηση καφέ, πολύ καλά ενσωματωμένη στο σύνολο και ιδιαίτερα ταιριαστή με τη σουσαμένια γεύση του χαλβά. Καλή, ινώδης υφή και ευχάριστη επίγευση.
Πολύ καλός.
Χαλβάς με μαστίχα Χίου: Στη μύτη, καλή αίσθηση από σουσάμι με μικρή υπόνοια μαστίχας. Υφή μετρίως ινώδης, με ισορροπημένη γλυκύτητα και πολύ διακριτική αίσθηση μαστίχας, που εμφανίζεται κυρίως στο τελείωμα.
Καλός.

Ο χαλβάς με καφέ ήταν, κατά γενική ομολογία, από τις πιο πετυχημένες νέες γεύσεις που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα στο είδος. Το άρωμα του καφέ συνδυάζεται έξοχα με εκείνο του καβουρδισμένου σουσαμιού από το ταχίνι και θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως κλασική γεύση. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, μυρίζεις φρεσκοκομμένο καφέ και μάλιστα με νότες ελληνικού.
Η χαλβαδοπιία Αργουδέλη εμφανίζεται ήδη από το 1850 στη Λέσβο, με τον Δημήτρη Αργουδέλη από τη Σμύρνη, να επεξεργάζεται σουσάμι και να φτιάχνει χαλβά. Η οικογένεια εγκαθίσταται στον Πειραιά το 1925 και ανοίγει εκεί το σημερινό εργαστήριο. Σήμερα, τη βιοτεχνία τρέχει η 4η γενιά πλέον, αλλά ο χαλβάς τους γίνεται με την ίδια χειροποίητη μέθοδο.

Εργαστήριο: Ν. Φραγκούλη 38 Καμίνια τηλ. 210 4812880, πρατήριο Δ. Γούναρη 21-23 (στοά Πολίτου) Πειραιάς τηλ. 210 4179469. Τον βρήκαμε σε πολλά καταστήματα.

Δραπετσώνας, Κοσμίδη-Γαβρίλη

Χαλβάς αμυγδάλου με ταχίνι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη: αρώματα καβουρδισμένου σουσαμιού και μαύρης ζάχαρης. Πολύ καλή υφή, ινώδης αλλά αφράτη, που λυώνει όμορφα στο στόμα χωρίς να λασπώνει ούτε να κολλάει. Γεύση πλούσια και βαθιά, όπου κυριαρχεί το καβουρδισμένο σουσάμι, με ευχάριστη, ισορροπημένη γλυκύτητα. Καλό αμύγδαλο, με ωραίο καβούρδισμα.
Πολύ καλός.
Χαλβάς με χαρουπόμελο: στη μύτη κυριαρχεί το άρωμα του χαρουπιού. Μαλακή, αφράτη υφή, μετρίως ινώδης. Τονισμένη γλυκύτητα με γεύση χαρουπόμελου και σκούρας καραμέλας, σχεδόν σε ισορροπία με το καβουρδισμένο σουσάμι του ταχινιού. Χαλβάς που διαφέρει γευστικά, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του.
Καλός.

Ο χαλβάς Δραπετσώνας πριν μερικά χρόνια ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό των κατοίκων της περιοχής, που έκαναν ουρές για να τον προμηθευτούν. Σήμερα, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς χαλβάδες μικρών βιοτεχνιών.
Το πρώτο εργαστήριο άνοιξε το 1924 από μικρασιάτη χαλβατζή και τη δεκαετία του '80 η οικοτεχνία πέρασε στα χέρια του Ευμόρφιου Κοσμίδη και του Νίκου Γαβρίλη. Η χειροποίητη παρασκευή ακολουθείται μέχρι σήμερα ευλαβικά και η βιοτεχνία παραμένει μικρή αλλά "ανοιχτή" σε νέες γεύσεις και πρωτοτυπίες. Τις μέρες της Σαρακοστής, μπροστά στο νούμερο 1 της οδού Αγίου Δημητρίου, στη Δραπετσώνα, εξακολουθούν να σχηματίζονται ουρές για τον ζεστό χαλβά, αλλά τώρα πια και από πιο μακρυνές περιοχές (τηλ. 210 4616448).
Πρατήριο, Πραξιτέλους 155 Πειραιάς. Τον διαθέτουν πολλά παντοπωλεία και σουπερμάρκετ.

Λουκάς

Χαλβάς με πορτοκάλι και κουβερτούρα: στη μύτη, σαφή αρώματα πορτοκαλιού κονφί και καλή αίσθηση χαλβά. Διακριτική η παρουσία της κουβερτούρας, που δένει με το πορτοκάλι. Ευχάριστες νότες έντονα δεμένου, σχεδόν καραμελωμένου πορτοκαλιού, καλή επίγευση.
Καλός έως πολύ καλός.

Χαλβάς με σύκο και κουβερτούρα: στη μύτη, κυριαρχούν τα σοκολατένια αρώματα, με εκείνα του σύκου γλυκού σε δεύτερο πλάνο. Στο στόμα, η σοκολάτα κάνει την υφή κρεμώδη αλλά διακρίνεται η καλή ποιότητα χαλβά. Το γλυκό συκαλάκι σε καλή εκδοχή, με το χαρακτηριστικό άρωμα του σύκου, εμφανίζεται κυρίως στα ολόκληρα κομμάτιαπου διακοσμούν τον χαλβά, παρά μέσα. Η γενική αίσθηση είναι περισσότερο ενός γλυκίσματος παρά χαλβά.
Ενδιαφέρων έως καλός.

Χαλβάδες-γλυκίσματα θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε. Συνδυάζονται με γλυκά του κουταλιού σε καλές εκδοχές, αλλά η ενσωμάτωση δεν έιναι σαφής. Εντονότερη είναι η παρουσία της σοκολάτας, που προσδιορίζει και τη γεύση, ενώ τα γλυκά έρχονται περισσότερο σαν συνοδεία. Η μαλακή υφή εντείνει την αίσθηση του γλυκίσματος και απομακρύνει από τον χαλβά. Η εκδοχή αυτή, σίγουρα θα βρει πολλούς οπαδούς.
Ο Ιωάννης και ο Γεώργιος Λουκάς, από την Κωνσταντινούπολη, άνοιξαν το πρώτο τους εργαστήριο χαλβά στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σήμερα, τη βιοτεχνία έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Σοφ. Βενιζέλου 24 Δ.Σ. Μενεμένη, τηλ. 2310 764362, www.lukas.gr. Στην Αθήνα βρήκαμε τον χαλβά τους στο Παραδοσιακό Μπακάλικο, Πλ. 28ης Οκτωβρίου Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500 και Πρόκλου 31 Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7560055.

Μακεδονικός Χαλβάς, Αφοί Χαΐτογλου

Χαλβάς με μαστίχα Χίου: αρώματα που παραπέμπουν περισσότερο σε σουσάμι, σε ελαφρά καβουρδισμένο υπόβαθρο. Μετρίως κοκκώδης υφή, με αναφορά σε ευχάριστο άρωμα μαστίχας. Απλώνει όμορφα στο στόμα χωρίς να "κολλάει" και αφήνει μαστιχένια επίγευση.
Ενδιαφέρων έως καλός.

Από τις νέες γεύσεις θα αναφέρουμε κι εκείνες με μέλι (σκέτο, με καρύδι, με αμύγδαλο).
Ο Μακεδονικός Χαλβάς είναι μια από τις πρώτες βιοτεχνίες χαλβά, που άνοιξαν το δρόμο στις ευφάνταστες γεύσεις, κυρίως με πρωταγωνιστή τη σοκολάτα. Για τη δοκιμή μας, επιλέξαμε τη σχετικά απλή με μαστίχα, που αναδεικνύει τη γεύση του χαλβά χωρίς να τη σκεπάζει.
Οι Αδελφοί Χαΐτογλου δημιούργησαν την πιο αναγνωρίσιμη σε όλη την Ελλάδα -και όχι μόνο- φίρμα χαλβάδων, ξεκινώντας, πρόσφυγες τότε, από μια μικρή οικοτεχνία, που άνοιξε το 1924 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο "Μακεδονικός χαλβάς" τους, φτάνει σήμερα στο πιο μικρό ελληνικό χωριό, ενώ η μισή περίπου παραγωγή τους εξάγεται. Στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης βρίσκεται από το 1962, το πλήρως εκσυγχρονισμένο σήμερα εργοστάσιό τους. Θα τον βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ.

Τηλ. 2310 389700 (γραμμή επικοινωνίας καταναλωτή: 8001183131).

Όλυμπος, Παπαγιάννη

Χαλβάς αμύγδαλο, κακάο, σταφίδα: στη μύτη, χαρακτηριστικό άρωμα χαλβά, με έμφαση στο καβουρδισμένο σουσάμι. Καλή υφή, ελαφρώς ινώδης, γεύση με πικρές νότες κακάο και ευχάριστες γλυκές νύξεις από τη μετρημένη σταφίδα. Ισορροπημένη γλυκύτητα και ελαφρώς πικρίζουσα επίγευση.
Ενδιαφέρων έως καλός.

Τη διαφορά σ' αυτό τον χαλβά (που ονομάζεται "Royal") κάνει, βέβαια ή σταφίδα, που προσθέτει μια μικρή έκπληξη στο στόμα με τη φρουτένια της οξύτητα. Στους διαφορετικούς χαλβάδες της φίρμας, θα προσθέσουμε και τον αφράτο "βιο-μέλι", βιολογικό με μέλι.
Η βιοτεχνία παρασκευής χαλβά Παπαγιάννη ξεκίνησε σαν μια οικογενειακή επιχείρηση, στη Λάρισα το 1949. Από τότε, αναπτύχθηκε σταδιακά σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα της, παρασκευάζει προιόντα σουσαμιού και άλλα ζαχαρώδη σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και παρουσιάζει αξιόλογες εξαγωγές. Σημειώνουμε, ότι ανέπτυξε από τους πρώτους βιολογικά προϊόντα σουσαμιού (ταχίνι, χαλβά).

Τον χαλβά "Ολυμπος" θα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Εργοστάσιο, Μελισσοχώρι Λάρισας, τηλ.: 2410 571 441-4

Παπαγιαννόπουλος

Xαλβάς με μέλι και καρύδι: στη μύτη σαφή αρώματα μελιού και διακριτικά ξηρού καρπού. Στο στόμα, εντυπωσιάζει η έντονα ινώδης υφή, κρουστή και τραγανή. Ευχάριστες νότες μελιού και καλή αίσθηση καρυδιού, μετρημένη γλυκύτητα.
Πολύ καλός.

Χαλβάς κακάο, φουντούκι, σταφίδα: κυριαρχεί το άρωμα του σουσαμιού, με διακριτικό το φουντούκι. Καλή υφή, αρκετά ινώδης, ισορροπημένη γλυκύτητα, με το φουντούκι να τη μετριάζει, αραιή αλλά χαρακτηριστική η παρουσία σταφίδας, δεν επηρεάζει τη γενική αίσθηση του κλασικού χαλβά.
Καλός έως πολύ καλός.

Χαλβάς λεμόνι-κανέλα (παρασκεύασμα χαλβά): αρώματα φλούδας λεμονιού. Στο στόμα, τυπική ινώδης υφή παραδοσιακού χαλβά και πρωτότυπη γεύση, όπου κυριαρχεί η φλούδα λεμονιού, ελεγχόμενη γλυκύτητα. Η κανέλα διακριτική, βγαίνει κυρίως στην επίγευση.
Καλός.

Ο κλασικός χαλβάς της ονομαστής βιοτεχνίας του Βόλου βγαίνει σήμερα σε αρκετούς πρωτότυπους συσνδυασμούς, όπως -εκτός από τους παραπάνω- αυτόν με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, αμύγδαλα και ολόκληρα κράνμπερις, έναν πολύ επιτυχημένο συνδυασμό (όπως μας διευκρίνησαν, ο χαρακτηρισμός "παρασκεύασμα χαλβά" επιβάλλεται από τη νομοθεσία όταν προστίθενται ορισμένα υλικά που δεν προβλέπονται στις κλασικές συνταγές).
Τον χαλβά Παπαγιαννόπουλου λίγοι τον γνώριζαν μέχρι πριν μερικά χρόνια, στην Αθήνα. Αντίθετα, ήταν πασίγνωστος στο Βόλο, αφού η βιοτεχνία λειτουργεί εκεί από το 1919, τότε που την έστησε ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, από την Κωνσταντινούπολη. Ο γιός του Στυλιανός, κοσμοπολίτης, με σπουδές στη Γαλλία, συνέχισε και διεύρυνε την παραγωγή, ενώ η τρίτη γενιά σήμερα προχώρησε σε νέες εγκαταστάσεις και έβγαλε περισσότερα προϊόντα, δοκιμάζοντας επίσης πρωτότυπες εκδοχές χαλβά, που στηρίζονται, όμως, στην παραδοσιακή βασική συνταγή.

Κεντρικό κατάστημα στον Βόλο, Βασσάνη 2 και Παπαδιαμάντη, τηλ. 24210 21340.
Στην Αθήνα, βρήκαμε το χαλβά τους μεταξύ άλλων, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, τηλ.210 3224612, στο Παραδοσιακό Μπακάλικο Πλ. 28ης Οκτωβρίου Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500 και Πρόκλου 31 Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, στο Nora's deli Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι τηλ. 210 3389349, στο Nuts and Berries Κ.Βάρναλη 2 Χαλάνδρι, στον Ιορδάνη, Λεωφόρος Ηρακλείου 230 Ν.Ιωνία, στον Μανδραγόρα Δ.Γούναρη 14 Πειραιάς, στο Ζυμομέλι, Ζησιμοπούλου 107 Π.Φάληρο τηλ. 210 9818440

Χαλβαδοποιία Μαραθώνος, Χατζηγαβριήλ

Χαλβάς πορτοκάλι, σοκολάτα, φυστίκι Αιγίνης: στη μύτη, το παραδοσιακό άρωμα του χαλβά μπλέκεται μ' εκείνο του κακάο. Η υφή είναι μαλακή, σχεδόν κρεμώδης και έντονη η γευστική παρουσία του πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα πληθωρικό, παραπέμπει περισσότερο σε γλυκό παρά σε χαλβά.
Ενδιαφέρων έως καλός.

Χαλβάς με σοκολάτα και κουμ κουάτ: ο συνδυασμός του παραδοσιακού χαλβά με τη σοκολάτα (σε επικάλυψη) και το κουμ κουάτ δίνει ένα ενδιαφέρον αρωματικό σύνολο. Στο στόμα κυριαρχεί η γεύση του χαλβά, με καλή υφή, ενώ το κουμ κουάτ εμφανίζει διακριτικά τις αρωματικές νότες του υπόπικρου εσπεριδοειδούς και δίνει γευστικό ενδιαφέρον.
Καλός.

Η χαλβαδοποιία Μαραθώνος έχει σαν δυνατό της χαρτί τις κλασικές γεύσεις, που παρασκευάζει με χειροποίητη διαδικασία και επιλεγμένες πρώτες ύλες (σοκολάτα, ξηρούς καρπούς), δεν διστάζει, όμως, να πειραματιστεί και με νέες γεύσεις. Οι χαλβάδες που περιγράψαμε βγαίνουν σε σχήμα τούρτας καλυμμένης με σοκολάτα, ενώ τα ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού ή κουμ κουάτ που στολίζουν την επιφάνεια, λειτουργούν ως συνοδευτικό, κάνοντας σύνθετο το γλύκισμα. Με αυτή τη μορφή, ο χαλβάς γίνεται ένα διαφορετικό γλυκό. Η εκδοχή με κράνμπερις είναι επίσης ενδιαφέρουσα.
Οι αδελφοί Τάσος και Ευθύμιος Χατζηγαβριήλ δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αρτοποιίας εδώ και χρόνια στη Νέα Μάκρη. Η παρασκευή χαλβά, ένα μεράκι που είχαν από τον προπάππο τους, που ήταν χαλβατζής στη Μάκρη της Μ.Ασίας, έγινε πραγματκότητα πριν δυο χρόνια. Ο Τάσος Χατζηγαβριήλ πειραματίστηκε πολλούς μήνες με την τελειοποίηση της χειροποίητης παρασκευής του χαλβά, πριν καταλήξει στο αποτέλεσμα που τον ικανοποιούσε, ενώ και το σουσάμι αλέθεται σε πετρόμυλο.

Χαλβαδοποιία Μαραθώνα, Λ. Μαραθώνος 164 Νέα Μάκρη τηλ. 22940 90273. "Μπουκιά και συχώριο" Σολωμού 2 Ν.Ψυχικό, 211-411-4040 / 41 και Λ.Κηφισίας 361 Ν. Ερυθραία τηλ. 210 8000110 www.kouzinamamalaki.gr Αρτοποιείο Κολιός, Αθηνάς 35 Μοναστηράκι
Αρτοποιείο Ο Αγρινιώτης, Μ.Αλεξάνδρου 77 Άνω Λιόσια

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.