Follow us

Χαλβάς μωραΐτικος

Χαλβάς μωραΐτικος

Υλικά

υλικά

2 φλ.τσ. σιμιγδάλι χονδρό

2 φλ.τσ. ζάχαρη

1 φλ.τσ. βούτυρο γάλακτος

2 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα

7 φλ.τσ. νερό

κανέλα ξύλο και σκόνη

ζάχαρη για το πασπάλισμα

παρασκευή

Κοπανάμε τα μισά αμύγδαλα, να σπάσουν χοντρά και τα υπόλοιπα τα φυλάμε ολόκληρα.

Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να πάρουν βράση το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύλο κανέλας, μια τσιμπιά αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Τότε βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα με προσοχή να μην σβωλιάσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει ανακατεύοντας συχνά μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό του και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα, χωρίς να είναι πολύ στεγνός.

Αποσύρουμε και ανακατεύουμε μέσα τα σπασμένα αμύγδαλα.

Μεταφέρουμε τον χαλβά σε ταψί, τον απλώνουμε έτσι, ώστε να έχει πάχος περίπου δυο δάχτυλα, τον πατάμε ελαφρά και τον ισιώνουμε.

Όταν κρυώσει αρκετά, τον χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, σχετικά μικρά, και μπήγουμε κάθετα σε καθένα από ένα ολόκληρο (ή μισό αν προτιμάτε) αμύγδαλο.

Τον βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15'.

Όταν τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.