Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 1/2 κ.γλ. βούτυρο
2 κ.γλ. λάδι
6 αμύγδαλα χονδροκομμένα
6 κάσιους χονδροκομμένα
1 κ.σ. σταφίδες
15 γρ. βούτυρο
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
300 ml ζάχαρη
300 ml γάλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. κακουλές τριμμένος
1/4 κ.γλ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γλ. ροδόνερο
Λίγο σαφράν
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το 1 1/2 κουτ.
γλυκού βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς με τις σταφίδες και τα σιγο-καβουρδίζουμε, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Τα στραγγίζουμε καλά μέσα από σουρωτήρι πάνω από κατσαρόλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην κατσαρόλα και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το βούτυρο αρχίζει να αφρίζει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντάς το συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα -προσέχουμε μόνο να μην καεί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το καβούρδισα για 4 λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε με τη μια όλο το γάλα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα, για να μη σβολιάσει το σιμιγδάλι.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας απαλά για 6-8 λεπτά, μέχρι να βράσει εντελώς το σιμιγδάλι.
Αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε λίγο γάλα.
Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια και το ροδόνερο, αφήνοντας το στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον μπαχαρικά-μυρωδικά.
Μεταφέρουμε το χαλβά σε μπολ σερβιρίσματος και τον πασπαλίζουμε με τους τηγανισμένους ξηρούς καρπούς, τη σταφίδα και το σαφράν.
Σερβίρουμε το χαλβά ζεστό.
Τρικ: Πριν τηγανίσουμε τους ξηρούς καρπούς, τους κοσκινίζουμε σε σουρωτήρι.
Έτσι, απομακρύνουμε τα μικροσκοπικά κομματάκια τους που, αν έμεναν, θα μαύριζαν το βούτυρο.