Η εμφάνιση των κερασιών στα μανάβικα σημαίνει και την επίσημη άφιξη του καλοκαιριού. Η μικρή τους διάρκεια και η ακριβή τους τιμή κάνει σημαντικό τον τρόπο που θα τα διαλέξουμε και θα τα φυλάξουμε. Αρχικά, τα κεράσια που έχουν συντηρηθεί σωστά μέχρι να φθάσουν στις αγορές, έχουν ελαστική υφή (ούτε πολύ μαλακά ούτε πολύ σκληρά) και οπωσδήποτε δεν είναι υπερώριμα, διότι αυτό σημαίνει πως έχει περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που κόπηκαν από το δέντρο. Αν έχουν φύλλα, πρέπει να είναι πράσινα, όπως και τα κοτσάνια τους και ακόμα, πρέπει να διατηρούν το χαρακτηριστικό χρώμα κάθε ποικιλίας. Περιμένουμε, για παράδειγμα, από τα κεράσια Βοδενών ένα βαθυκόκκινο χρώμα αλλά όχι και από τα κεράσια Φράουλα Βόλου. Η συντήρηση των κερασιών είναι θέμα 4 –5 ημερών στο ψυγείο. Δεν τα πλένουμε πριν και τα βάζουμε σε πιάτο και όχι σε πλαστικό σουρωτήρι. Αυτά που χαλάνε πιο εύκολα είναι τα πιο γλυκά, οπότε τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα. Αν πρόκειται να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού διαλέγουμε οπωσδήποτε γερά, σφιχτά, στιλπνά κεράσια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, μας κάνουν και τα πιο μαλακά –αφαιρούμε τα χαλασμένα μέρη, όπως και στην περίπτωση που θα τα βάλουμε σε κάποια γλυκιά σαν γέμιση.