Follow us

Υγρό κέικ σοκολάτας με ξερά φρούτα και σάλτσα σοκολάτας

Υγρό κέικ σοκολάτας με ξερά φρούτα και σάλτσα σοκολάτας

Υλικά

Υλικά

600 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι σε σιρόπι 

1 φλ. μαύρες σταφίδες 

¾ φλ. ψιλοκομμένοι χουρμάδες ξεροί

½ φλ. ξανθές σταφίδες

½ φλ. ψιλοκομμένα δαμάσκηνα ξερά

1 φλ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα

1 φλ. γλυκό λευκό κρασί (π.χ. Σάμος)

1 φλ. γάλα

1 φλ. αμύγδαλα λευκά ψιλοκομμένα

1½   φλ. φρέσκο βούτυρο

2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού 

1¼ φλ. καστανή ζάχαρη

3 αβγά

1¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ

2 κ.σ. κακάο άγλυκο 

1 κ.γ. κανέλλα σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλα σκόνη

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

100 γρ. ημίγλυκια κουβερτούρα τριμμένη  

Για τη σάλτσα σοκολάτα

200 γρ. ημίγλυκια κουβερτούρα

½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα φρούτα: στραγγίζουμε τα κεράσια και κρατάμε το σιρόπι του (χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι, αν δεν βγαίνει συμπληρώνουμε με χυμό πορτοκαλιού).

Κόβουμε τα κεράσια στα τέσσερα και τα βάζουμε με το σιρόπι τους που κρατήσαμε και τα υπόλοιπα φρούτα σε μεγάλο πήλινο ή γυάλινο σκεύος.

Προσθέτουμε τα ¾ του φλιτζανιού γλυκό λευκό κρασί, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Την άλλη μέρα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε το κέικ: δουλεύουμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αβγά, να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το κακάο σε ξεχωριστό μπολ και προσθέτουμε τη σοκολάτα.

Ρίχνουμε μέσα στα αλεύρια το μείγμα βούτυρο –αβγά –γάλα -ζάχαρη, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε το σύνολο στα φρούτα και αναμειγνύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα με τρύπα, χωρητικότητας 1 ½ lt.

Ρίχνουμε μέσα τον χυλό, βάζουμε τη φόρμα σε βαθύ ταψί με νερό να φθάνει στη μέση της φόρμας, τη σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και μετά με λαδόκολλα, που τη δένουμε με σπάγκο γύρω από τη φόρμα και ψήνουμε περίπου 3 ώρες (το γλυκό φουσκώνει πολύ λίγο και η υφή του είναι υγρή και συμπαγής).

Ελέγχουμε διαρκώς να υπάρχει νερό στο ταψί στη σωστή ποσότητα.

Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε το κέικ με το υπόλοιπο γλυκό κρασί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας: ανακατεύουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια με την κρέμα γάλακτος σε αντικολλητικό μικρό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνουν ένα λείο μείγμα.

Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το αλείφουμε επάνω στο κέικ και στα πλάγια.

Ή, περιχύνουμε με τη σάλτσα το κέικ όσο είναι ζεστή, αφήνοντάς την να «στάξει» στα πλάγια.

Διακοσμούμε με ξερά φρούτα και ολόκληρους ξηρούς καρπούς.

Α.Τ.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.