Follow us

Υγρό κέικ σοκολάτας με δαμάσκηνα

Υγρό κέικ σοκολάτας με δαμάσκηνα

Υλικά

υλικά

350 γρ. καλή κουβερτούρα, τουλ. 60% κακάο

180 γρ. φρέσκο βούτυρο σε κομματάκια

6 μεγάλα αβγά πολύ φρέσκα, χωρισμένα

5 κ.σ. ζάχαρη

10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1/2 φλ.τσ. ρούμι ή κρασί Πορτό

1 ξύλο κανέλας

παρασκευή

Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε κομματάκια και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με το αλκοόλ, την κανέλα και 1 κ.σ ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε για 1' και κατόπιν αφήνουμε το σκεύος στην άκρη για 1 ώρα, ώστε να απορροφήσουν τα δαμάσκηνα το υγρό.

Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο.

Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ χωρίς οπή και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή κακάο ή την ντύνουμε με χαρτί ψησίματος.

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και στερεώνουμε επάνω ένα μεγάλο μπολ.

Βάζουμε στο μπολ τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει, προσθέτοντας και το βούτυρο.

Οταν το μείγμα γίνει ομοιογενές κατεβάζουμε το μπολ και προσθέτουμε 4 κ.σ ζάχαρη και τους κρόκους έναν-έναν, χτυπώντας με το σύρμα των αβγών να ενωθούν.

Τέλος, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με το υγρό τους και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Σε χωριστό μπολ βάζουμε τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα σφιχτή (να στέκεται χωρίς να κυλάει).

Την προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά με σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.

Δεν ανακατεύουμε πολύ.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40'-45'.

Δεν το αφήνουμε περισσότερο γιατί θα χάσει την υγρή υφή που θέλουμε.

Το κέικ θα είναι περισσότερο ψημένο γύρω γύρω, ενώ στο κέντρο θα δείχνει μαλακό και όχι πολύ φουσκωμένο.

Οταν σταθεί λίγο θα "πέσει" περισσότερο.

Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν το κόψουμε.

Ταιριάζει με κρέμα σαντιγύ ή με παγωτό βανίλια. tips: το κέικ αυτό δεν κόβεται εύκολα σε κομμάτια γιατί το εσωτερικό του είναι υγρό.

Θα σας διευκολύνει να βουτάτε το μαχαίρι σας σε καυτό νερό πριν κόψετε κάθε κομμάτι.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.