banner
banner
banner

Τσουρέκι στο μίξερ με βούτυρο, ξερή μαγιά και μπαχαρικά

Συνταγή

Τσουρέκι στο μίξερ με βούτυρο, ξερή μαγιά και μπαχαρικά
Υλικά

650 γρ. αλεύρι "δυνατό" από το φούρνο ή από είδη αρτοποιίας ή αλεύρι σκληρό με την ένδειξη για τσουρέκι
1 κ.γ.  αλάτι
150 γρ. ζάχαρη λευκή
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
½  κ.γ. μαχλέπι
½  κ.γ. κακουλές
1κ.γ τριμμένη μαστίχα
240ml γάλα
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 αβγά
1 δόση βανιλίνης
Για το άλειμμα
1 αβγό
¼ φλ. νερό
Για γαρνιτούρα
150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα σε φιλέτο

banner
Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να χλιάνει. Μεταφέρουμε το μισό γάλα σε μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε 1/3 φλ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στα 20 λεπτά να φουσκώσει και να εμφανισθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια. Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η μαγιά, τρίβουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη, τον κακουλέ και το μαχλέπι στη μουλινέτα ή κοπανίζουμε όλα μαζί τα υλικά σε γουδί. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τα τριμμένα μπαχαρικά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να χλιάνει. Χτυπάμε τα  2 αβγά, τα ρίχνουμε στο μείγμα μπαχαρικά –βούτυρο -ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε στο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά και το μείγμα με τα αβγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Δουλεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου για 10 λεπτά ή μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η ζύμη επάνω στον γάντζο. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (τουλάχιστον 1 ώρα και μέχρι 5 ώρες). Πατάμε τη ζύμη με την παλάμη μας να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για λίγο, τη χωρίζουμε στη μέση, πλάθουμε δύο μπάλες, βάζουμε τη μία σε λαδωμένη λεκάνη και τη σκεπάζουμε για να μην στεγνώσει. Χωρίζουμε την άλλη μπάλα σε τρία κομμάτια, σχηματίζουμε τρία κορδόνια και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Μπορούμε ακόμα να σχηματίσουμε απλώς οβάλ ή στρογγυλά «φρατζολάκια» αν δεν εμπιστευόμαστε την επιδεξιότητά μας. Βάζουμε το/τα τσουρέκι/α σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο 25ο C, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 30 –45 λεπτά να φουσκώσουν. Συνεχίζουμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με την άλλη μπάλα και αφήνουμε το/τα τσουρέκι/α σε προθερμασμένο φούρνο στους 25ο C να φουσκώσουν. Χτυπάμε το αβγό με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Φουρνίζουμε το πρώτο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 20 λεπτά. Μόλις τελειώσουμε με το πρώτο ταψί, ξεφουρνίζουμε, ξεκολλάμε το τσουρέκι από τη λαδόκολλα και το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Κάνουμε το ίδιο και με το/τα άλλο/α τσουρέκια. Αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε φρέσκα εκτός ψυγείου για μια εβδομάδα τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Μετά, τα βάζουμε στο ψυγείο, όπου διατηρούνται πολύ καλά για 7 –10 μέρες και στην κατάψυξη 1 μήνα.


A.T.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος