Υλικά
550 γρ. αλεύρι δυνατό (από το φούρνο ή από είδη αρτοποιίας ή αλεύρι σκληρό με την ένδειξη για τσουρέκι) Υλικά
1πρέζα αλάτι
250 ml γάλα
45 γρ. μαγιά νωπή
2 αβγά
1 δόση βανιλίνη
100 γρ. βούτυρο πρόβειο
150 γρ. ζάχαρη λευκή
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ καρδάμωμο
Εκτέλεση
Βάζουμε το μισό γάλα στη φωτιά μέχρι να χλιάνει.
Μεταφέρουμε το γάλα σε μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε 1/3 φλ.
αλεύρι και μια γερή κουταλιά ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτός χυλός –αν χρειασθεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στα 20-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να εμφανισθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.
Κοσκινίζουμε σε βαριά λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι.
Χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το υπόλοιπο γάλα και τα μπαχαρικά και τα ρίχνουμε στη λεκάνη μαζί με το μείγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε με το χέρι 5–6 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Θα είναι μια πολύ κολλώδης και υγρή ζύμη και θέλει έναν κόπο να τη δουλέψουμε, οπότε ίσως χρειαστούμε κάτι βοηθητικό –η σπάτουλα είναι το καλύτερο εργαλείο.
Όσο κι αν μας φαίνεται ότι κολλάει, δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι, αλλά συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τη σπάτουλα, ώσπου να είναι σχετικά εύκολο να τη χειριστούμε με το χέρι.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ίσα να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε λίγο -λίγο διπλώνοντας τη ζύμη ως εξής: την τεντώνουμε προς τα έξω, τη φέρνουμε προς τα μέσα και μετά την τεντώνουμε πάλι και τη διπλώνουμε φέρνοντάς την προς τα έξω κ.ο.κ.
.
Δεν ζυμώνουμε ποτέ με "γροθιές", όπως το ψωμί.
Συνεχίζουμε έτσι για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και λεία.
Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 25ο C και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο (τουλάχιστον 1 ώρα, που μπορεί να φθάσει και στις 4 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες).
Πατάμε την ζύμη με την παλάμη μας να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνουμε για λίγο, τη χωρίζουμε στη μέση, πλάθουμε δύο μπάλες, βάζουμε τη μία σε λαδωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε για να μην στεγνώσει.
Χωρίζουμε την άλλη μπάλα σε τρία κομμάτια, σχηματίζουμε τρία κορδόνια και τα πλέκουμε σε πλεξίδα.
Μπορούμε, ακόμα, να σχηματίσουμε απλώς οβάλ ή στρογγυλά «φραντζολάκια» αν δεν εμπιστευόμαστε την επιδεξιότητά μας.
Βάζουμε το/τα τσουρέκι/α σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 25ο C ή σε άλλο ζεστό μέρος να φουσκώσουν, γύρω στα 30-45 λεπτά.
Συνεχίζουμε, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με την άλλη μπάλα και βάζουμε το/τα τσουρέκι/α σε άλλο ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν γύρω στα 30-45 λεπτά.
Χτυπάμε το αβγό με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια.
Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα σε φετάκια ή παπαρουνόσπορο ή μαύρο σουσάμι.
Φουρνίζουμε το πρώτο ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 -160ο C για 20–30 λεπτά.
Μόλις γίνει το τσουρέκι, ξεφουρνίζουμε και φουρνίζουμε το άλλο ταψί.
Μόλις ψηθεί κάθε τσουρέκι, το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε φρέσκα εκτός ψυγείου για μια εβδομάδα, τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Μετά, τα βάζουμε στο ψυγείο όπου διατηρούνται πολύ καλά για 7–10 μέρες και στην κατάψυξη 1 μήνα.
Α.Τ.