Follow us

Τούρτα με πραλίνα αμυγδάλου

Τούρτα με πραλίνα αμυγδάλου

Υλικά

υλικά

για το παντεσπάνι

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. ζάχαρη άχνη

3 αβγά

ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

για την πραλίνα

100 γρ. αμυγδαλόψιχα

100 γρ. ζάχαρη

για την κρέμα

350 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης ή 500 γρ. έτοιμη σαντιγί

επί πλέον

5 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

1 φλ.κ. λικέρ Αμαρέτο

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.

Χτυπάμε τ' αβγά με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο και το ξύσμα και ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα, βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε για 30'-35'.

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.Για να φτιάξουμε την πραλίνα, βάζουμε τα αμύγδαλα (δεν είναι απαραίτητο να είναι καθαρισμένα) σε αντικολλητικό τηγάνι ανάλογου μεγέθους και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη.

Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ξανθιά και να ψηθούν τ' αμύγδαλα, προσέχοντας να μην σκουρύνει πολύ.

Απλώνουμε την καραμέλα με τ' αμύγδαλα σε βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

Τη σπάμε με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια και τη χοντροκόβουμε στο μούλτι ή σε μπλέντερ (προσοχή, δεν θέλουμε να γίνει σκόνη).

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.

Ανακατεύουμε με κουτάλι μέσα στην κρέμα τη μισή πραλίνα.

Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα δύο.

Ραντίζουμε κάθε κομμάτι με λικέρ Αμαρέτο.

Απλώνουμε στο ένα κομμάτι τα 2/3 της κρέμας και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.

Διαλύουμε τη μαρμελάδα σε 2 κ.σ χλιαρό νερό,, την περνάμε από μικρό σουρωτήρι και με μία σπάτουλα την απλώνουμε στα πλαϊνά της τούρτας.

Καλύπτουμε τα πλαϊνά με την πραλίνα, βοηθώντας με σπάτουλα να κολλήσει γύρω γύρω.

Απλώνουμε στο επάνω μέρος της τούρτας την υπόλοιπη κρέμα.

Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα και κομμένα αμύγδαλα ( εναλλακτικά, φτιάχνουμε καραμέλα λειώνοντας αντίστοιχη ζάχαρη και απλώνοντάς την σε λεπτό στρώμα να κρυώσει.

Την σπάμε σε μικρά κομμάτια και γαρνίρουμε με αυτήν την επιφάνεια του γλυκού).

Επίσης...

Το πιο Γρήγορο Γλυκό σε Ποτήρι

Έχει γεύση από πραλίνα φουντουκιού και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Γλυκό Ανθότυρο με Άρωμα Καφέ

Μια κρέμα με ταυτότητα ελληνική, με μια αδιόρατη ξινούτσικη νότα, που κάνει ακόμα πιο ανάλαφρο το αποτέλεσμα και παντρεύεται ιδανικά με τις σταφίδες, τον καφέ και τη σοκολάτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Γλυκό Ψυγείου με Σύκα και Παστέλι

Νοστιμότερο από το παγωτό, ούτε παγωμένο ούτε ζεστό, αυτό το σεμιφρέντο είναι μαγικό όλες τις ώρες και κλείνει ιδανικά ένα δείπνο.

Πανακότα με Γιαούρτι και Πεπόνι

Ένα γλυκό με λίγες θερμίδες, για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους θέλουν να γλυκαθούν ανάλαφρα.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Ονειρεμένο Γιαουρτογλυκό με Ανανά

Τρώγεται σαν χάδι, με γεύση από τα παλιά γλυκά της παιδικής μας ηλικίας.

Φραουλένια Κρέμα Πάνω σε Αφράτη Βάση

Αιθέριο και ελαφρύ γλυκό, που γίνεται ακόμα πιο ανάλαφρο χάρη στη βάση από φρυγανιές, όπως την εφηύραν οι μαμάδες τη δεκαετία του '70.

Η Παγωμένη Μπόμπα της Γιαγιάς

Όταν το δοκίμαζες, ξεχνούσες κάθε λαχτάρα για έτοιμο παγωτό.

Γλυκό με Γεύση Λεμόνι και Σοκολάτα

Ζουμερό σιροπιαστό κέικ στη βάση, κρέμα λεμόνι και επικάλυψη σοκολάτας, ένα γλυκό για όλες τις ώρες.

Μoυς Καφέ με Σπιτική Πραλίνα Αμυγδάλου

Τίποτα δε συγκρίνεται με τη γεύση της πραλίνας που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα με σπιτική καραμέλα.

Γλυκό με Μασκαρπόνε και Ροδάκινα

Το μασκαρπόνε είναι η μαγική λέξη για τη νοστιμιά των γλυκών ψυγείου.

Ζελέ Λεμόνι με Γάλα και Μπισκότα

Ένα πανεύκολο γλυκό, που δροσίζει με λεμονάτο άρωμα τον ουρανίσκο σου.