Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουΥλικά
1 πρέζα αλάτι
1 ½ φλ. ζάχαρη
6 αβγά
1 φλ. καλό σπορέλαιο
3 φλ. καρύδα τριμμένη
3 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 δόσεις βανιλίνη
1 φλ. γάλα light
¾ φλ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη καρύδας
300 γρ. καρύδα τριμμένη
3 ασπράδια αβγού
1 ¾ φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. γάλα καρύδας (σε κουτί)
1 πρέζα αλάτι
1 δόση βανιλίνη
Για τη γαρνιτούρα
1 φλ. καβουρδισμένη καρύδα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ., χωρίς οπή.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την μπέικινγκ πάουντερ.
Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι την καρύδα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με τις βανίλιες και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι –δεν πειράζει αν το μείγμα δεν είναι λείο.
Ρίχνουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε γύρω στα 40 -50 λεπτά.
Είναι έτοιμο, αν βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Το κόβουμε στα δύο οριζοντίως.Ετοιμάζουμε την κρέμα καρύδας: Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας και το αλάτι σε ένα μέτριο κατσαρολάκι.
Το μεταφέρουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή, στερεώνουμε το κατσαρολάκι στα χείλη μιας μεγαλύτερης κατσαρόλας με νερό που σιγοβράζει και φθάνει μέχρι τη μέση του κατσαρολιού).
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και ανεβάζουμε την ταχύτητα στο πιο ψηλό σημείο.
Δουλεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την καρύδα και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ για 1 λεπτό ακόμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την καβουρδισμένη καρύδα: Βάζουμε την καρύδα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τοστάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την τούρτα: Αλείφουμε στο ένα μισό του κέικ τη μισή ποσότητα της κρέμας καρύδας, χρησιμοποιώντας τη βρεγμένη λάμα ενός μαχαιριού.
Σκεπάζουμε με το άλλο μισό κέικ και καλύπτουμε τα πλάγια με την υπόλοιπη μισή κρέμα.
Γαρνίρουμε με την καβουρδισμένη καρύδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα, πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.