Follow us

Τούρτα λεμόνι με κρέμα βανίλιας και σαντιγί λεμονιού

Τούρτα λεμόνι με κρέμα βανίλιας και σαντιγί λεμονιού

Υλικά

Υλικά

1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 φλ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½ φλ. ζάχαρη

4 αβγά

2 ολόκληρα λεμόνια ακέρωτα

Για την κρέμα λεμονιού

250 ml γάλα με πλήρη λιπαρά

50 γρ. ζάχαρη

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αβγό

1 κ.σ. βούτυρο

1 δόση βανιλίνης

Για τη σαντιγί με λεμόνι

1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.γ. φρέσκος χυμός λεμονιού 

Για τη γαρνιτούρα

10 μακαρόν με γεύση λεμόνι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σαντιγί με λεμόνι: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει μαλακές κορφές.

Προσθέτουμε σιγά –σιγά την άχνη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Την αφήνουμε στο ψυγείο.Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τη βανίλια και προσθέτουμε τα αβγά.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ζεσταίνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το γάλα, και πριν πάρει βράση προσθέτουμε, αργά –αργά, το μισό στο μείγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας έντονα, ώστε να μην ψηθεί το αβγό.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα.

Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της για να μην σχηματίσει κρούστα.

Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 -3 ώρες.

Ετοιμάζουμε το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα στρογγυλή χωρίς οπή, διαμέτρου 23 εκ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.

Πλένουμε τα λεμόνια, αφαιρούμε πιθανά εξογκώματα ή μαυρίλες και τα στεγνώνουμε.

Τα κόβουμε σε κομμάτια.

Τα αλέθουμε στη μουλινέτα μαζί με την ζάχαρη.

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα αβγά μέχρι να ενωθούν και προσθέτουμε το μείγμα λεμόνια –ζάχαρη.

Χτυπάμε με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνουμε στο κοσκινισμένο αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τον χυλό στη φόρμα.

Ψήνουμε για 1 ώρα, περίπου.

Ξεφορμάρουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το κόβουμε οριζοντίως στα δύο (αν είμαστε επιδέξιοι, και στα τρία). Ετοιμάζουμε την τούρτα: Απλώνουμε στο ένα μισό του κέικ την κρέμα βανίλιας χρησιμοποιώντας τη βρεγμένη λάμα ενός μαχαιριού.

Σκεπάζουμε με το άλλο μισό κέικ (εργαζόμαστε ανάλογα, αν έχουμε τρεις δίσκους κέικ).

Απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα σαντιγί με λεμόνι, σχηματίζοντας κύματα.

Στολίζουμε με χοντροθρυμματισμένα μακαρόν με γεύση λεμόνι, κρατώντας και μερικά ολόκληρα, αν θέλουμε, για τη μέση.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκά