2 φλ. γάλα
2 κ.σ. κορνφλέικς
500 γρ. βρασμένα κάστανα (καθαρό βάρος χωρίς τις φλούδες)
½ φλ. άχνη ζάχαρη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
100 γρ. πικρή κουβερτούρα (τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
½ φλ. φρέσκο βούτυρο
4 αβγά
¾ φλ. λευκά αμύγδαλα αλεσμένα
Για τη "μαρμελάδα" κράνμπερις
1 φλ. έτοιμο σιρόπι καραμέλας
100 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης ψίχα
200 γρ. κράνμπερις
1 ½ φλ. νερό
Χυμός ενός μέτριου πορτοκαλιού
Για γαρνιτούρα:
10 μαρόν γλασέ
100 γρ. ημίγλυκια σοκολάτα σε ξύσμα (από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ετοιμάζουμε το κέικ: Βάζουμε τα 500 γρ. κάστανα και το γάλα σε κατσαρόλα, επάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνουν. Τα κάνουμε πουρέ στη μουλινέτα και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τα αβγά και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τελείως. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το κορνφλάουρ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στα κάστανα ανακατεύοντας απαλά και προσθέτουμε το μείγμα των αβγών, πάντοτε με απαλό και προσεκτικό ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ. χωρίς οπή και ψήνουμε το κέικ για 40 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε μια μαρμελάδα με τα κράνμπερις: πλένουμε τα κράνμπερις και τα στεγνώνουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι και τα σκεπάζουμε με το νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το νερό. Ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας και τον χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε για άλλα 10 -15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή του μελιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης. Αφήνουμε να χλιάνει και απλώνουμε τη "μαρμελάδα" επάνω στο κέικ. Στολίζουμε με τα μαρόν γλασέ και τα ξύσματα της σοκολάτας. Διατηρούμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο κάτω μέρος του ψυγείου μέχρι να σερβίρουμε.
Α.Τ.