Η λεπτή μεμβράνη της ρώγας σπάει στο δάγκωμα, απλώνοντας τους γενναιόδωρους χυμούς της στο στόμα. Αυτό γίνεται ακόμα κι αν το σταφύλι έχει ψηθεί μέσα σε κέικ, πολύ περισσότερο αν έχει προστεθεί σε μια απαλή κρέμα και, βέβαια, σε μια φρουτοσαλάτα. Οι χυμοί του σταφυλιού σπάνε τη γλυκύτητα και δίνουν ενδιαφέρον στο γλύκισμα, προσθέτοντας τη δροσιά και τη φρεσκάδα του φρούτου, ακόμα και με την εναλλαγή των υφών. Συνήθως, για ευκολία χρησιμοποιούμε σταφύλι χωρίς κουκούτσια, κυρίως σταφίδα. Όμως, περισσότερο ενδιαφέρον έχει το μοσχάτο (ιδιαίτερα το μοσχάτο Αμβούργου) ή η ποικιλία φράουλα. Εδώ, βέβαια, πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Το σταφύλι ταιριάζει και με φαγητά με εξαιρετικό αποτέλεσμα (διαβάστε συνταγές εδώ).