Follow us

Το μανταρίνι Χίου βαφτίστηκε Π.Γ.Ε.

Το μανταρίνι Χίου με το μοναδικό άρωμα "βαφτίστηκε" επιτέλους από την Ευρωπαϊκή Ενωση "Προιόν Γεωγραφικής Ενδειξης". και από τις 7 Δεκεμβρίου 2012 φέρει πλέον το χαρακτηρισμό Π.Γ.Ε..

Το μανταρίνι Χίου βαφτίστηκε Π.Γ.Ε.

Το "Κοινό Χιώτικο" μανταρίνι (που ανήκει στο είδος Citrus deliciose tenore") ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με το νησί της Χίου αλλά τώρα η σύνδεση αυτή πήρε "επίσημο" χαρακτήρα, γεγονός που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στη μεγαλύτερη προβολή του. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε παραγκωνίσει το ασύγκριτο άρωμα και τη γεύση του προτιμώντας μανταρίνια χωρίς κουκούτσια. Ετσι, οι καλλιέργειες στο νησί μειώθηκαν δραματικά, βάζοντας στο περιθώριο ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά φρούτα, με πολλές χρήσεις λόγω των αιθέριων ελαίων του. Η γνωστή χιώτικη Citrus, με την ευκαιρία μας υπενθύμισε τη μελέτη που κάνει για το είδος από το 2008 και το μικρό μουσείο για το χιώτικο μανταρίνι που έχει φτιάξει στο κτήμα της με τις μανταρινιές και τα άλλα εσπεριδοειδή, στον Κάμπο της Χίου. Αν βρεθείτε εκεί θα σας ξεναγήσουν για να γνωρίσετε το φυσικό κύκλο της ζωής του μανταρινιού και πολλά ιστορικά στοιχεία της καλλιέργειάς του στο νησί, που συνέδεσε το όνομά του με αυτό. Συγχρόνως η Citrus -που βασίζει τα προιόντα της στο χιώτικο μανταρίνι και τα άλλα εσπεριδοειδή του νησιού- ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης για το προιόν από τα καταστήματά της, προσφέροντας παράλληλα στους επισκέπτες προιόντα της με βάση το μοναδικό εσπεριδοειδές (πληροφορίες στα 210 3390790 και 22710 31513).

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.