Follow us

Το καρπούζι σε γλυκά

Το καρπούζι  σε γλυκά

Μια φέτα κόκκινο καρπούζι είναι η γεύση -έμβλημα του καλοκαιριού που ξεσηκώνει την καρδιά μας και μόνο με τη σκέψη. Περιέχοντας 90% νερό, είναι ό,τι πιο δροσερό σε φαγώσιμο (μαζί με το αγγούρι με το οποίο, άλλωστε, ανήκει στην ίδια βοτανική οικογένεια) και τα πολλά σάκχαρα που περιέχει του δίνουν την ακαταμάχητη, γλυκιά γεύση του. Το πολύ ισχυρό γευστικό του εκτόπισμα, όταν το τρώμε φρέσκο, κάνει την παρουσία του στην κουζίνα πολύ φτωχή σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Στην χώρα μας, το καρπούζι με τη φέτα είναι μια παραδοσιακή γευστική σύζευξη, που θεωρείται από πολλούς ακαταμάχητη και εδώ και μια δεκαετία περίπου, το είδαμε ψητό σε σαλάτες. Πάνω απ΄όλα, όμως, η παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική έχει να παρουσιάσει την Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια, ένα λιτό φίνο γλυκό με προέλευση από τη Φολέγανδρο (τη βρίσκουμε και στη Μήλο), που συνδυάζει μαγικά το καρπούζι, το ελαιόλαδο, το μέλι και το σουσάμι και, ιδανικά, θα χρησιμοποιούσαμε τα άνυδρα καρπουζάκια της Φολεγάνδρου («αδιάγγουρα») για μέγιστη νοστιμιά. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι οικογενειακή υπόθεση της εκ Φολεγάνδρου travel editor Κατερίνας Μαρινάκη –την ευχαριστώ προσωπικά γι αυτό- και είναι δοκιμασμένη στις αναλογίες αλεύρι –μέλι –ελαιόλαδο, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για να επιτύχει αυτή, η κατά τα φαινόμενα απλούστατη συνταγή.

Updated: 18/08/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/07/15

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.