banner
banner
banner

Τάρτα σοκολάτας με κρεμ μπρουλέ

Συνταγή

Τάρτα σοκολάτας με κρεμ μπρουλέ
Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. κακάο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
5 κ.σ. νερό παγωμένο
Για την κρέμα
500 ml κρέμα γάλακτος
2 δόσεις βανιλίνη (ή ένα λοβό βανίλιας)
150 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι φρέσκων αβγών
Για την καραμέλα
30 γρ. ζάχαρη

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και την τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι στον πάτο και τα πλαϊνά. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με τους ειδικούς βόλους ή με όσπρια, που φυλάμε γι αυτό το σκοπό. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αλείφουμε με το ασπράδι χτυπημένο. Την ξαναψήνουμε για 5 λεπτά. Την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε σε βαρύ μπολ τη μισή ζάχαρη με τους κρόκους και τη βανιλίνη και δουλεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά (σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, ξύνουμε τα σποράκια μέσα σε αυτό το μείγμα). Ρίχνουμε αργά-αργά το μείγμα γάλα-κρέμα γάλακτος -ζάχαρη στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Τη μεταφέρουμε στην τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη την επιφάνεια της κρέμας φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος, την "καίμε" με το φλόγιστρο ή την βάζουμε κάτω από το γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως.

A.T.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος