Τάρτα πικρής σοκολάτας

Συνταγή

Τάρτα πικρής σοκολάτας
υλικά

(η ζύμη της τάρτας αυτής, πρέπει να ετοιμαστεί απο την προηγούμενη)



για τη ζύμη :
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γρ. φρέσκο βούτυρο( εκτός ψυγείου)

2 αβγά

80 γρ. ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες σκόνη

5 κ.σ. κακάο, πολύ καλής ποιότητας

30 γρ. αμυγδαλόψυχα σε σκόνη

1/2 κ.γ. αλάτι


για τη γέμιση:

400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα εξαιρετικής ποιότητας, με τουλ. 65% κακάο

250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

80 γρ. βούτυρο φρέσκο, καλής ποιότητας (εκτός ψυγείου)

1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ (ή 2, αν σας αρέσει ν' ακούγεται περισότερο η γεύση του)

2 κ.σ. κονιάκ

παρασκευή

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τ' αβγά, το αλάτι και τη βανίλια και χτυπάμε για 20''. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεμένο με το κακάο και τη σκόνη αμυγδάλων και συνεχίζουμε το χτύπημα για 30'', μέχρι να ενωθούν- όχι περισσότερο. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την πλαταίνουμε με την παλάμη μας, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, το λιγότερο.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες 22-25 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο πάχους 3 χιλ. και τη στρώνουμε στη φόρμα, πιέζοντας να εφαρμώσει στα τοιχώματα και να περισσεύει λίγο. Την τρυπάμε με πηρούνι σε διάφορα σημεία, την καλύπτουμε με μεμβράνη κι την αφήνουμε άλλες 2 ώρες στο ψυγείο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε την τάρτα άδεια, για 20΄.

Ενώ η τάρτα κρυώνει, ετοιμάζουμε την κρέμα. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, μέσα σε γυάλινο μπολ, μαζί με τον καφέ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση, τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε αργά, με ξύλινο -κατά πρτίμηση- κουτάλι, μέχρι να λυώσει η σοκολάτα τελείως. Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρά, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε, να ενωθεί στο μείγμα.

Γεμίζουμε με το μείγμα σοκολάτας την τάρτα και την αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο, τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Η τάρτα αυτή έχει κομψή, λιτή εμφάνιση από μόνη της. Αν τη θέλετε πιο στολισμένη, ξύστε λίγη σοκολάτα και πασπαλίστε την με ελάχιστη άχνη από πάνω. Ενα ξεχωριστό γαρνίρισμα, θα γίνει με φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους ή λίγες φράουλες, που θα τοποθετήσετε στο κέντρο, λίγο πριν το σερβίρισμα.


Γλυκό

Γλυκά

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος