Follow us

Τάρτα «Μελιτίνι» (Γιάννης Χατζηγιαννάκης)

Σε συνταγή της Κωνσταντίνας Φάκλαρη Μια παραλλαγή του πασχαλιάτικου γλυκού της Σαντορίνης

Τάρτα «Μελιτίνι» (Γιάννης Χατζηγιαννάκης)

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

Ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 του φλιτζ. ηλιέλαιο

1 πρέζα μαστίχα χτυπημένη με 1 πρέζα αλάτι

Χλιαρό νερό όσο πάρει

Γέμιση

350 γρ. ζάχαρη

350 γρ. ανθότυρο (μυζήθρα) κατά προτίμηση νιότικο

2 αυγά

2 βανίλιες σκόνη

2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα μαστίχα-αλάτι και στη συνεχεία λίγο λίγο το ηλιέλαιο και νερό, ώστε να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 της ώρας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165°C- 175°C.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το ανθότυρο, τη βανίλια, τη μαστίχα και τους κρόκους των αυγών.

Χτυπάμε προσθέτοντας το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ περίπου 10 λεπτά.

Σε άλλο κάδο χτυπάμε τα δύο ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα αναμιγνύοντας με απαλές κινήσεις.

Ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε.

Παίρνουμε μια ταρτιέρα για 8 άτομα, καλύπτουμε την ταρτιέρα και τα τοιχώματά της με το φύλλο που πρέπει να προεξέχει 1 εκ.

Βάζουμε το μείγμα μέσα στην ταρτιέρα και τσιμπάμε περιφερειακά το φύλλο ανά 1 εκ.

περίπου γυρίζοντάς το προς τα μέσα.

Το ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας και να ψηθεί το φύλλο.

Σερβίρεται κρύα στο πασχαλινό τραπέζι.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκά