Υλικά
Υλικά για την τάρτα με ζύμη brisee (για 1 τάρτα 30εκ.)Υλικά
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
125γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
50γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη
1 αβγό, απευθείας από το ψυγείο
1 χαρτάκι βανίλια σε σκόνη
Υλικά για τη γέμιση:
600γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
Υλικά για τα σταφύλια σε σάλτσα κρασιού:
½ κιλό ανάμεικτες ρώγες από σταφύλι, χωρίς τα κουκούτσια
λίγο ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας μέλι
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί ποικιλίας Μοσχάτο
μερικά φύλλα μέντας ή δυόσμου
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά, προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε με τα χέρια μας να το ενσωματώνουμε σε αυτά.
Το μείγμα θα αρχίσει να ψιχουλιάζει, δεν θα είναι ομοιογενές.
Τότε, θα προσθέσουμε το αβγό, το οποίο με το παγωμένο υγρό του θα βοηθήσει τη ζύμη να γίνει λεία και μαλακή.
Αν κολλάει πολύ στα χέρια, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Αν είναι πολύ σφιχτή και δεν πλάθεται εύκολα, ρίχνουμε 2 σταγόνες παγωμένο νερό.
Γενικά, όμως, ακολουθούμε προσεκτικά τις δοσολογίες γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη συνταγή.
Δεν θέλει πολύ ζύμωμα.
Όταν μαλακώσει, την τυλίγουμε σε μορφή μπάλας σε μια μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Έπειτα, την ανοίγουμε σε αλευρωμένη και κρύα επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη και σε λεπτό φύλλο.
Την απλώνουμε σε ταρτιέρα της επιλογής μας, τη γεμίζουμε τρυπούλες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να φαίνεται τραγανή.Για τη γέμιση:Χτυπάμε στο μίξερ για 1-2 λεπτά το τυρί κρέμα με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα. Για τα σταφύλια σε σάλτσα κρασιού:Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί με το μέλι και, όταν πάρουν βράση, προσθέτουμε τα σταφύλια.
Τα αφήνουμε να βράσουν για μόλις 2 λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Στο κατσαρολάκι με το κρασί, προσθέτουμε τον δυόσμο ή τη μέντα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρούμε τα πράσινα φύλλα του μυρωδικού και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.Συναρμολόγηση:Πάνω στην ταρτιέρα, αφού έχουμε ψήσει τη ζύμη μας, προσθέτουμε την κρέμα τυριού και από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τα σταφύλια που έχουμε βγάλει από το κατσαρολάκι.
Τα ραντίζουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο, σε όλη την επιφάνεια και βάζουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180?C για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν από πάνω τα σταφύλια.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο, ανοίγουμε τα αποσπώμενα τοιχώματα και περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια την σάλτσα κρασιού.
Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Tip: Η ζύμη brisee δεν απαιτεί πολύ κόπο, δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί αγαπά το κρύο, δεν πρέπει να θερμανθεί πολύ γι’ αυτό αποφεύγουμε την έντονη τριβή και την ανοίγουμε πάντα σε κρύα επιφάνεια (κατά προτίμηση μαρμάρινο πάγκο).
Θέλει τα υλικά μας να είναι απευθείας από το ψυγείο και όταν ζυμωθεί να μείνει για μισή ώρα μέσα σε αυτό, πριν ψηθεί.
Φουσκώνει εύκολα στο ψήσιμο, γι’ αυτό την γεμίζουμε με μικρές τρυπούλες, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Είναι ιδανική και για ζεστές αλλά και για κρύες τάρτες.
Καλό είναι να την κάνουμε λεπτή γιατί γίνεται τραγανή και την απολαμβάνουμε καλύτερα.