Follow us

Τάρτα με κρέμα και φρέσκα σύκα

Τάρτα με κρέμα και φρέσκα σύκα

Υλικά

Υλικά

750 γρ. μαύρα σύκα

50 ml μπράντι

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. μέλι

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ.βούτυρο

1 κ.σ. ζάχαρη

6-8 κ.σ. παγωμένο νερό

Για την κρέμα

500 ml γάλα

4-5 κρόκοι αβγών

80 γρ. ζάχαρη

40 γρ. αλεύρι

30 γρ. κορν φλάουερ

3-4 κόκκοι καρδάμωμο

1 δόση βανιλίνη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα, αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα στεγνώνουμε.

Τα κόβουμε σε φέτες, τα απλώνουμε σε ένα ταψί σε μονή στρώση και τα ραντίζουμε με το μπράντι.

Τα βάζουμε στο ψυγείο.

Βάζουμε όλα τα υλικά και το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ½ ώρα τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ.

Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μείγμα σαν χοντρά ψίχουλα.

Ραντίζουμε με το παγωμένο νερό και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη.

Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν την ανοίξουμε σε φύλλο.

Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αφήνουμε 10 λεπτά και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλα.

Τη στρώνουμε σε ταρτιέρα, την τρυπάμε με πιρούνι, βάζουμε επάνω λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια ή με τους ειδικούς βόλους.

Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC.

Την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το αλάτι.

Σ' ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με το καρδάμωμο.

Το αποσύρουμε μόλις αρχίσει να τρέμει και το αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και τη βανιλίνη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού λίγο -λίγο, χτυπώντας με το σύρμα των αβγών, μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.

Ρίχνουμε το μισό γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνέχεια και βάζουμε στη φωτιά.

Αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να πήξει αρκετά.

Περνάμε την επιφάνεια μ' ένα κομματάκι βούτυρο γιά να μην κάνει κρούστα.Στραγγίζουμε καλά τα σύκα από το μπράντι.

Προσθέτουμε το πιπέρι στο μέλι και το ζεσταίνουμε ελαφρά.

Γεμίζουμε με την κρέμα την τάρτα, στρώνουμε στην επιφάνεια τα σύκα και αλείφουμε με το μέλι.

A.T.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.