banner
banner
banner

Τάρτα με φρέσκα βερίκοκα

Συνταγή

Τάρτα με φρέσκα βερίκοκα
Υλικά

Για την τάρτα
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ φλ. νερό παγωμένο
1 γερή πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
700 γρ. βερίκοκα
300 ml γάλα
200 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. κορνφλάουρ
2 ολόκληρα αβγά και 2 κρόκοι αβγών
2 δόσεις βανιλίνης
½ φλ. μπράντι
Για γαρνιτούρα
1 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε τα βερίκοκα και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα χωρίζουμε στη μέση και τα βάζουμε να μαριναριστούν με τη μισή ζάχαρη και το μπράντι.
Ετοιμάζουμε την τάρτα: αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλα, να σχηματιστούν ψίχουλα. Ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτρια, απαλή (προσθέτουμε ελάχιστο νερό, αν χρειάζεται). Την πλάθουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες 26 εκ., ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον πλάστη βάζοντάς τη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και τη στρώνουμε στη φόρμα, έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα και να περισσεύει λίγο. Ισιώνουμε το τελείωμα με μαχαιράκι. Τρυπάμε τη ζύμη σε πολλά σημεία, καλύπτουμε με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με χαρτί με όσπρια ή τα ειδικά βαρίδια. Την ψήνουμε άδεια για 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, για να πήξει (δεν το αφήνουμε να βράσει). Απλώνουμε την κρέμα επάνω στην τάρτα και από πάνω αραδιάζουμε τα βερίκοκα. Πασπαλίζουμε με καρυδόψυχα.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο 180° για 45 λεπτά.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος