Υλικά
Για τη βάση της τάρταςΥλικά (για 2 άτομα)
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
90 γρ. καστανή ζάχαρη
Βανίλια
2 κρόκοι αβγών
100 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
9 γρ. σκόνη κακάο
30 γρ. κουβερτούρα
Για τη γέμιση της τάρτας
3 αβγά σε θερμοκρασία δωμάτιου
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
110 γρ. ζάχαρη
5 γρ. ζελατίνη μουλιασμένη
100 γρ. βούτυρο κρύο
Για το σορμπέ από μοσχολέμονο και βασιλικό
100 ml γάλα
100 γρ. ζάχαρη
60 ml χυμό από μοσχολέμονο και το ξύσμα του
120 ml νερό
½ ματσάκι βασιλικός
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Κόβουμε την κουβερτούρα μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων.
Τοποθετούμε στο μίξερ τη σοκολάτα, το μαλακωμένο βούτυρο, το κακάο, τους κρόκους, τις ζάχαρες, τη βανίλια και χτυπάμε ελαφρά να γίνουν μια μάζα.
Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ομογενοποιούμε.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τοποθετούμε σε φόρμες τις επιλογής μας και ψήνουμε στους 180 για 15 λεπτά.Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα αβγά, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά για 10 λεπτά με το σύρμα.
Μόλις έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά, προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε νερό ζελατίνη και σταδιακά το κρύο βούτυρο.
Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση και γεμίζουμε τις τάρτες.Ετοιμάζουμε το σορμπέ με μοσχολέμονο και βασιλικό: βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε και τοποθετούμε μέσα το μισό ματσάκι βασιλικού.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να απορροφηθούν τα αρώματα.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονο.
Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Περνάμε το μείγμα από σίτα και τοποθετούμε σε μηχανή για παγωτό.*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "The Aficionados" στη Θεσσαλονίκη.