Follow us

Τάρτα φράουλας με κρέμα βανίλιας

Τάρτα φράουλας με κρέμα βανίλιας

Υλικά

Υλικά για μια μικρή ταρτιέρα

450 γρ. φράουλες

4 κ. σ. μαρμελάδα φράουλα+ 4 κ. σ. νερό (προαιρετικά)

Για τη βάση της τάρτας (ή 1 φύλλο κουρού)

350 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο

225 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια-σε θερμοκρασία δωματίου

1 πρέζα αλάτι 

100 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

ξύσμα 1/ 2 λεμονιού

1 αβγό 

Για την κρέμα βανίλιας

2 λουβιά βανίλια, ανοιγμένα κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού

150 ml πλήρες γάλα

150 ml κρέμα γάλακτος

1 αβγό

2 κρόκοι αβγών 

100 γρ. ζάχαρη, αρωματισμένη με βανίλια (σε ειδικά σακουλάκια, στα σούπερ-μάρκετ) 

20 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι

Παρασκευή

Ρίχνουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας, Σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση του και ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα και στη συνέχει το αβγό.

Με τα δάχτυλα, ανακατεύουμε το μείγμα σπρώχνοντας όλα τα υλικά προς το κέντρο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη, να σταθεί για 2 ώρες στο ψυγείο.

Την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλ.

Την τοποθετούμε σε μια ελαφρά βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκ.

την τρυπάμε με τη μύτη ενός πιρουνιού, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και την ψήνουμε άδεια, αλλά με κάποιο βάρος πάνω στο χαρτί, σε προθερμασμένο στους 190ο, φούρνο για 10-15 λεπτά.

Στη συνέχεια, βάζουμε το χαρτί και το βάρος συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, στους 150ο.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε το λουβί και ρίχνουμε τους σπόρους της βανίλιας σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να εκχυλιστεί η βανίλια μέσα στο μείγμα αυτό για 15 λεπτά.

Χτυπάμε το αβγό και τους κρόκους με την αρωματική ζάχαρη και μόλις πάρει χρώμα απαλό κίτρινο το μείγμα και αφρατέψει, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά.

Σουρώνουμε το μείγμα της βανίλιας μέσα στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας το συνεχώς.

Βάζουμε το νέο μείγμα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας το συνεχώς, για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει.

Το μεταγγίζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από την ταρτιέρα, τη βάζουμε σε μια πιατέλα και στρώνουμε ομοιόμορφα τις φράουλες απάνω της.

Μπορούμε όμως να βράσουμε τη μαρμελάδα με το νερό για λίγα λεπτά, να τη σουρώσουμε και να περιχύσουμε τις φράουλες.

Τις συνοδεύουμε με τη χλιαρή κρέμα βανίλιας.Σημ.

Η κρέμα βανίλιας γίνεται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μπεν-μαρί. Θ.Τ.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.