Τα υπέροχα ζελέ με αλκοόλ!
Άρτεμις Τζίτζη
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021
Πιο δροσερό πράγμα από το ζελέ μέσα στο καλοκαίρι δεν γίνεται. Και πιο ιντριγκαδόρικο ζελέ από το ζελέ με αλκοόλ, επίσης δεν γίνεται. Μαζί με φρούτα ή βότανα," φωνάζει" καλοκαίρι και βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ελαφρό κοκτέιλ και ένα… λίγο πιο ενήλικο γλυκό. Η πρώτη και πιο βολική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα μείγματα για ζελέ –και υπάρχουν αρκετά, σε μεγάλη ποικιλία και καλής ποιότητας στην αγορά. Η άλλη επιλογή είναι να φτιάξουμε το αλκοολούχο ζελεδάκι από τη αρχή. Στο εμπόριο υπάρχει ζελατίνη σε φύλλα και ζελατίνη σε σκόνη. Ένα φύλλο ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια και 6 φύλλα ζελατίνης πήζουν 500 ml υγρού. Όσον αφορά τις αναλογίες νερού και αλκοόλ, εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ:
- Περιεκτικότητα αλκοόλης γύρω στο 18% -30%: 26 κ.σ. ή 390 ml αλκοόλ + 6 κ.σ. ή 90 ml νερό
- Περιεκτικότητα αλκοόλης περίπου 30% –45 %: 20 κ.σ. ή 300 ml αλκοόλ + 12 κ.σ. ή 180 ml νερό
Οι συνταγές που δίνουμε έχουν υπολογιστεί σε τρία φλιτζάνια υγρό συνολικά (νερό ή χυμός και αλκοόλ). Μπορούν να φορμαριστούν σε σφηνάκια, σε μικρά μπολάκια ή στα ειδικά κουταλάκια. Μπορούν, επίσης, να φτιαχτούν σκέτα (χωρίς την προσθήκη φρούτων, βοτάνων, σοκολάτας κλπ). Οι προτάσεις μας δεν περιλαμβάνουν κάποιο γλυκαντικό, αν εξαιρέσουμε εκείνες με τα λικέρ που, ούτως ή άλλως είναι γλυκά. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη στο στάδιο που θα ενώσουμε το παγωμένο μείγμα αλκοόλ –νερό ή αλκοόλ –χυμός με τη διαλυμένη ζελατίνη. Τέλος, αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε παντού το νερό με το οποίο αναμειγνύουμε το αλκοόλ με κάποιο χυμό που μας αρέσει.
Updated: 28/06/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/08/16