Follow us

Τα καλύτερα κέικ με ελαιόλαδο

Τα καλύτερα κέικ με ελαιόλαδο

Δεν ανήκουν στην ελληνική ζαχαροπλαστική μας παράδοση τα κέικς, αλλά σίγουρα ανήκουν στην καθημερινότητά μας περισσότερα από 80 χρόνια. Πολύ εύκολα και αγαπητά, για όλες τις ώρες τις μέρας, αποκτούν ιδιαίτερο άρωμα και πιο υγιεινό χαρακτήρα, αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο.

Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του κέικ με ελαιόλαδο, είναι το είδος του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποκλείουμε οπωσδήποτε όσα είναι πικάντικα και πικρά με αρώματα χορταριού ή βοτάνων και δεν μας περνάει από το μυαλό να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο αγουρέλαιο. Θα κυριαρχήσουν απόλυτα σε όλα τα άλλα αρώματα και θα ισοπεδώσουν τη γεύση. Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο με απαλά αρώματα φρούτων, γλυκό και απαλό που θα συνεργαστεί «δημοκρατικά» με τα άλλα υλικά.
Μερικές συνταγές, βάζουν στη θέση του ελαιόλαδου άλλα σπορέλαια. Εμείς το αποφύγαμε. Θεωρούμε το σωστό, απαλό ελαιόλαδο απαράμιλλο. Αν, όμως, δεν μπορείτε να το αποδεχθείτε μόνο στη μαγειρική και σε καμία περίπτωση στα γλυκά, το μόνο που θα μπορούσαμε να προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τους παράγοντες υγείας, είναι το ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως. Θαυμάσιο υλικό από κάθε άποψη.

Τέλος, αν μπούμε γενικότερα στη λογική των πειραματισμών, ακόμα και το κλασικό λευκό σταρένιο αλεύρι μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα αλεύρια: σταρένιο ολικής αλέσεως, από ντίνκελ, αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Triticum Dicoccum) και ακόμα από κινόα ή από αμύγδαλα, και άλλα, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Updated: 30/01/20
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 02/04/15

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.