"/>" /> banner
banner

Τα γλυκά του Πάσχα

Η νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και το πλούσιο τραπέζι της γιορτής

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...

Τα γλυκά του Πάσχα

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτιαχναν γλυκίσματα ειδικά γι' αυτή την ευρύτερη περίοδο που ενώνει δυο διαφορετικές εκδοχές: νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και πλούσιο τραπέζι της γιορτής. Γλυκά, όπως και φαγητά, υπάρχουν και για τις δύο περιπτώσεις. Ποιός δεν λατρεύει τα καλοφτιαγμένα νηστίσιμα σκαλτσούνια με την κανελάτη και ξηροκαρπάτη ζύμη ή τους όμορφα μελωμένους σαμουσάδες… Νηστίσιμα κουλούρια με ούζο ή μαστίχα δίνουν στη συνέχεια τη θέση τους στα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια που μοσχοβολούν βούτυρο και αβγά. Πιο σπάνιες τοπικές συνταγές απλώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζουν δόξες, όπως τα κρητικά καλιτσούνια με ανθότυρο και μέλι, τα σαντορινιά μελιτίνια, τα σκαλτσουνάκια με λεπτό φύλλο,  μέλι και ξηρούς καρπούς της Ανδρου ή της Αρκαδίας… Η παρασκευή ενός γλυκού φτιάχνει τη διάθεση, δίνει ικανοποίηση, γεμίζει το σπίτι με τις ζεστές μυρωδιές της γιορτής. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και αρχίστε!

Updated: 26/04/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/04/13

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος